24.05.2012.

Presuda III-7 UŽ 528-12-zaštita izbornog prava

   Republika Srbija
     UPRAVNI SUD
Odeljenje u Novom Sadu
      III-7 Už. 528/12
Dana 24.05.2012. godine
        B e o g r a d 


U IME NARODA

     
Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dušanke Marjanović, predsednika veća, Zorice Kitanović  i  mr Zorana Reljića, članova veća, sa sudskim savetnikom Verom Marinković, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi Vasić Nikole, iz Šida, Ul. Jelice Stanivuković br. 14, kandidata za poslanika u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine, izjavljenoj protiv rešenja Izborne komisije opštine Šid broj 013-3/87 od 22.05.2012. godine, u pravnoj stvari zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 24.05.2012. godine, u 11,00 časova, doneo je

 

P R E S U D U

Žalba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

 
Ožalbenim rešenjem odbijen je, kao neosnovan, prigovor Vasić Nikole iz Šida, Ul. Jelice Stanivuković br. 14.
 
U žalbi podnetoj Upravnom sudu, preko Izborne komisije opštine Šid, dana  23.05.2012. godine u  09,40 časova, dostavljenoj Upravnom sudu neposredno, dana 23.05.2012. godine, u 16,30 časova, žalilac osporava zakonitost ožalbenog rešenja. U žalbi navodi da je na biračkom mestu broj 7 u O.Š. “Sremski front”,  Bikić Do, na kraju glasanja,  u glasačkoj kutiji nađeno ukupno 156  glasačkih listića, od čega  nevažećih šest, a važećih 161 listić. Kako je u kutiji nađeno 156  listića, pri čemu je prilikom brojanja važećih i nevažećih listića utvrđeno da ima ukupno 167 listića, to postoji višak od  11  listića, a što je  konstatovano u Zapisniku o radu biračkog odbora koji su potpisali članovi biračkog odbora. Smatra da ovakvo činjenično stanje ne može da promeni Izborna komisija opštine Šid. Dalje navodi, da je Zapisnik o radu biračkog odbora potpisan od nekih članova biračkog odbora blanko još u 19,00 časova, pre otvaranja glasačke kutije i da je na ovaj Zapisnik stavio primedbu Živan Smiljković, član biračkog odbora. Predlaže da sud poništi glasanje  na ovom biračkom mestu. 

Izborna komisija opštine Šid, dostavila je Upravnom sudu neposredno, dana 23.05.2012. godine, u 16,30 časova, žalbu Vasić Nikole sa spisima ove izborne stvari.
 
Odlučujući o blagovremeno podnetoj žalbi, na osnovu odredbe člana  85. st.1. Pokrajinske skupštinske Odluke o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine (''Sl.list APV'' br. 3/12), ocenom ožalbenog rešenja, navoda žalbe, kao i svih spisa ove izborne stvari, Upravni sud je našao, da žalba nije osnovana. 
 
Iz spisa predmeta ove pravne stvari proizlazi, da je Vasić Nikola iz Šida,  kandidat za poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine, dana  21.05.2012. godine, u 10,45 časova, podneo prigovor Izbornoj komisiji opštine Šid, zbog  nepravilnosti na biračkom mestu broj 7 u O.Š. “Sremski front”, Bikić Do. U prigovoru je naveo,  da je na nakon sprovedenog ponovljenog glasanja za izbor poslanika u  Skupštinu  AP Vojvodine po većinskom izbornom sistemu, dana  20.05.2012. godine, na biračkom mestu broj   7, u OŠ “Sremski front”, Bikić Do,  u glasačkoj kutiji pronađeno ukupno 156  glasačkih listića (od čega nevažećih  6 listića, a važećih 161  listića),  da je prilikom brojanja važećih i nevažećih listića utvrđeno da ih ima ukupo 167, odnosno da ima 11  listića više i da je sve to konstatovano u Zapisniku o radu biračkog odbora. Postupajući po navedenom prigovoru, Izborna komisija opštine Šid je odbila prigovor Vasić Nikole, kao neosnovan. Po oceni Komisije, tehnička greška koja je učinjena prilikom unošenja podataka u Zapisnik o radu biračkog odbora, koja se odnosi na broj ukupno nađenih glasačnih listića u kutiji, a koju je ispravio i overio potpisom predsednik biračkog odbora, nije mogla uticati na utvrđivanje rezultata glasanja, s obzirom na ostale podatke unete u Zapisnik.
  
Odredbom člana 85. stav 1. i 2. Pokrajinske skupštinske Odluke o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine ''Sl.list APV'' br. 3/12), propisano je da se protiv rešenja nadležne izborne komisije kojim je odbačen ili odbijen prigovor, pa i onog kojim je usvojen prigovor, može izjaviti žalba nadležnom sudu. Žalba se podnosi preko nadležne izborne komisije u roku 48 časova od prijema rešenja. 
  
Odredbom člana 38. Pravila o radu biračkih odbora za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za  06.05.2012. godine (“Službeni glasnik RS”, br. 29/12), propisano je da je ukupan broj glasačkih listića koji se nalaze u glasačkoj kutiji jednak ili manji od broja birača koji su glasali. Broj primljenih glasačkih listića jednak je zbiru: broja neupotrebljenih glasačkih listića i broja birača koji su glasali. Odredbom člana 39. istih Pravila, propisano je da je broj glasačkih listića koji se nalaze u glasačkoj kutiji jednak zbiru: broja nevažećih glasačkih listića i broja važećih glasačkih listića. Broj  važećih glasačkih listića jednak je zbiru broja glasova koje su dobile sve izborne liste. 
  
Iz Zapisnika o radu biračkog odbora na biračkom mestu broj 7, na koji se žalilac poziva u žalbi i originalnog primerka Zapisnika  koji je Komisija dostavila sudu, sledi da je u oba navedena zapisnika utvrđen ukupan broj: primljenih glasačkih listića (230), neupotrebljenih glasačkih listića (63), upisanih birača (230), glasalih birača (167) od kog broja je van biračkog mesta glasalo 11 birača, ukupan broj nevažećih glasačkih listića (6), važećih glasačkih listića (161), broj glasova koje je dobio kandidat Vasić Nikola (51) i broj glasova koje je dobio kandidat Travica Bogdan (110). Članovi biračkog odbora nisu imali primedbe na postupak utvrđivanja rezultata glasanja  i rad su završili u  20,40  časova, pri čemu je Zapisnik potpisan od strane  članova biračkog odobra, a u Zapisniku je  konstatovano da Živan Smiljanić, koji je  dao primedbu na prvi zapisnik, nije imao primedbe na drugi zapisnik, ali da je otišao pre nego što se pristupilo potpisivanju Zapisnika. 
 
 Polazeći od navedenih parametara, koji se odnose na ukupan broj glasalih birača ( 167, od kojih je 11 glasalo van biračkog mesta) i na ukupan broj nevažećih i važećih listića (167, od kojih je 161 važećih i 6 nevažećih listića), kao i od citiranih propisa, Upravni sud nalazi da je neosnovan žalbeni navod kojim se ukazuje da na ovom biračkom mestu postoji višak od 11 glasačkih listića. Upravo, suprotno navodima žalbe, iz stanja u spisima se vidi da je u Zapisnik o radu biračkog odbora od 20.05.2012.godine očigledno pogrešno unet ukupan broj nađenih glasačkih listića ( 156), koji je trebalo da bude upisan u kolonu „ da je ukupno glasalo birača: a) na biračkom mestu“, umesto broja 167. Naknadnom ispravkom ove očigledne tehničke greške od strane predsednika biračkog odbora, nije povređen zakon na štetu žalioca.
  
Takođe su neosnovani navodi žalbe da je Zapisnik o radu biračkog odbora blanko potpisan od nekih članova birčakog odbora, još u 19,00 časova, pre otvaranja glasačke kutije, jer za takve navode ne postoje dokazi u spisima, niti ih je žalilac dostavio uz žalbu.
  
Sa iznetih razloga, Upravni sud je, na osnovu člana 85. Pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine i na osnovu odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima (“Službeni glasnik RS”, br. 111/09), odlučio kao u dispozitivu presude. 


PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 24.05.2012. godine u 11,00 časova, III-7 Už. 528/12

Zapisničar                                 Predsednik veća-sudija
Vera Marinković,s.r.                 Dušanka Marjanović,s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

 

MG