12.05.2012.

Presuda III-8 UŽ 221-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD
Odeljenje u Novom Sadu 
III-8  Už. 221/12
12.05.2012. godine
B e o g r a d


U IME NARODA

                       Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dušanke Marjanović, predsednika veća, Zorice Kitanović i Ruže Urošević, članova veća, sa sudskim savetnikom Ksenijom Ivanović, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi podnosioca Izborne liste Maja Gojković-Ujedinjeni regioni Srbije, preko ovlašćenih lica Nebojše Koraća i Dalibora Novakovića, podnetoj protiv rešenja Gradske izborne komisije grada Novog Sada broj 020-1/2012-251-I od 08.05.2012.godine, u pravnoj stvari zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 12.05.2012. godine u 20,00 časova, doneo je

P R E S U D U

  Žalba se UVAŽAVA i PONIŠTAVA rešenje Gradske izborne komisije grada Novog Sada broj 020-1/2012-251-I od 08.05.2012.godine.

O b r a z l o ž e nj e
  
  Ožalbenim rešenjem odbijen je, kao neosnovan, prigovor podnosioca Izborne liste Maja Gojković-Ujedinjeni regioni Srbije za izbor odbornika Skupštine grada Novog Sada, izjavljen zbog nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora na biračkom mestu 23-MZ ''Adice''.
  U žalbi podnetoj Upravnom sudu neposredno dana 10.05.2012. godine u 17,35 časova, žalilac osporava zakonitost ožalbenog rešenja zbog povreda Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o lokalnim izborima i Pravilnika o radu biračkih odbora donetih za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 06.05.2012. godine. Dalje navodi da je u konkretnom slučaju, na biračkom mestu broj 23-MZ ''Adice'' utvrđeno da je celokupni izborni materijal bio tri časa bez nadzora i jednog člana biračkog odbora, s obzirom da je predsedniku biračkog odbora pozlilo i da je odvežen kolima hitne pomoći radi intervencije, što je suprotno Pravilima o radu biračkih odbora. Predlaže da sud, nakon razmatranja celokupne dokumentacije sa biračkom mesta broj 23 MZ ''Adice'' donese presudu tako što će žalbu uvažiti, poništiti rešenje Gradske izborne komisije grada Novog Sada broj: 020-1/2012-252-I od 08.05.2012. godine, poništiti lokalne izbore za izbor odbornika u Skupštini grada Novog Sada koji su sprovedeni 06.05.2012. godine na biračkom mestu broj 23-MZ ''Adica'' u gradu Novom Sadu i naložiti ponavljanje izbora za izbor odbornika u Skupštini grada Novog Sada na biračkom mestu broj 23-MZ ''Adice'' u gradu Novom Sadu.
  U odgovoru na žalbu, dostavljenom Upravnom sudu sa spisima predmeta dana 11.05.2012 .godine u 21,58 časova, Gradska izborna komisija grada Novog Sada, navela je da je podnosilac žalbe imao svoje predstavnike u stalnom i proširenom sastavu biračkog odbora na ovom biračkom mestu, da nisu imali primedbe prilikom sačinjavanja zapisnika o radu biračkog odbora, da je zapisnik potpisao i predsednik biračkog odbora, te da u zapisniku nisu vršene nikakve ispravke. Podnosilac žalbe ne osporava broj glasova koje je osvojila njihova izborna lista i druge izborne liste, odnosno ne osporava tačnost broja važećih glasačkih listića. Pored toga, navela je da zamenik predsednika biračkog odbora zamenjuje predsednika u slučaju njegove odsutnosti ili sprečenosti i da ima sva ovlašćenja predsednika, kao i da izvrši primopredaju izbornog materijala. Za navode iz prigovora uz žalbu nisu dostavljeni dokazi da je izborni materijal bio bez nadzora tri sata, odnosno da su izvršene bilo kakve radnje u vezi sa izbornim materijalom koje mogu da utiču na rezultate glasanja na ovom biračkom mestu, a okolnost da li je predsednik biračkog odbora sve vreme bio uz izborni materijal i da li je isti neprekidno nadzirao nije od bilo kakvog uticaja na tok i regularnost glasanja i utvrđenih rezultata glasanja na ovom biračkom mestu, jer neprekidan nadzor izbornog materijala od strane predsednika biračkog odbora nije ni potreban imajući u vidu prisustvo njegovog zamenika i članova stalnog i proširenog sastava biračkog odbora. Imajući u vidu napred navedeno Gradska izborna komisija ostaje u svemu pri navodima iz obrazloženja ožalbenog rešenja i predlaže da Upravni sud žalbu odbije kao neosnovanu i potvrdi ožalbeno rešenje. 

  Po razmatranju navoda podnete žalbe i spisa predmeta, koji su dostavljeni ovom sudu od strane Gradske izborne komisije grada Novog Sada, a postupajući u skladu sa odredbom člana 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima (“Službei glasnik RS” br. 129/07 ... 54/11) Upravni sud je našao da je žalba osnovana.

  Iz ožalbenog rešenja i stanja u spisima predmeta proizlazi da je žalilac preko ovlašćenih lica podneo dana 07.05.2012. godine u 19,45 minuta, Gradskoj izbornoj komisiji Grada Novog Sada prigovor zbog nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora na biračkom mestu 23-MZ ''Adice'', u kome je naveo da je na putu do Gradske izborne komisije, gde je bila predviđena predaja izbornog materijala, predsedniku biračkog odbora pozlilo, nakon čega je odvežen vozilom hitne pomoći, te je više od tri časa celokupan materijal bio bez nadzora i jednog člana biračkog odbora. Odlučujući o podnetom prigovoru, Komisija je ocenila, a nakon uvida u Zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle glasanja između biračkog odbora i Gradske izborne komisije za biračko mesto 23-MZ ''Adica'',  da je izborni materijal posle glasanja predat Gradskoj izbornoj komisiji dana 07.05.2012. godine i da je za predsednika, primopredaju izvršio zamenik predsednika biračkog odbora, Ilija Tomić, uz prisustvo člana izborne komisije i nadležnog lica za organ uprave, i da nema nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora na biračkom mestu 23-MZ ''Adice'' na način iznet u prigovoru, te da su navodi prigovora neosnovani pa je na osnovu člana 53. stav 1. Zakona o lokalnim izborima odlučila kao u dispozitivu ožalbenog rešenja.

  Po oceni Upravnog suda, osnovano se žalbom ukazuje da je ožalbenim rešenjem povređen zakon na štetu žalioca. Ovo sa razloga što u ožalbenom rešenju nije uopšte ocenjen jedini navod tužbe da je izborni materijal bio tri sada bez nadzora i jednog člana biračkog odbora, nakon što je predsednik biračkog odbora odvežen kolima hitne pomoći. Postupajući na ovakav način Gradska izborna komisija Grada Novog Sada je povredila pravila postupka iz člana 235. stav 2. Zakona o opštem upravnom postupku, budući da nije cenila navode žalioca iznete u prigovoru.

  Osim toga Komisija u obrazloženju rešenja konstatuje da je utvrdila da nije bilo nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora na biračkom mestu 23 – MZ “Adice”, na način iznet u prigovoru, iako se iz dostavljenih spisa vidi da su za predaju izbornog materijala Gradskoj izbornoj komisiji bili ovlašćeni Mirjana Bakoč, predsednik odbora, Monika Ajdinović i Milovan Badnjarević, članovi odbora, a izborni materijal je predalo neovlašćeno lice – Ilija Tomić, za predsednika biračkog odbora.

  
  Sa iznetih razloga, Upravni sud je, na osnovu odredabe člana 40. st. 1. i 2. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni glasnik RS'', broj 111/09), koji se primenjuje na osnovu odredbe člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima, odlučio kao u dispozitivu presude.
  
PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 12.05.2012. godine, u 20,00 časova, III-8 Už. 221/12


Zapisničar                       Predsednik veća-sudija
Ksenija Ivanović,s.r.       Dušanka Marjanović,s.r.
                                                                                            
Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

RS