Београд, 12.05.2012.

Пресуда III-8 УЖ 221-12-заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД
Одељење у Новом Саду 
III-8  Уж. 221/12
12.05.2012. године
Б е о г р а д


У ИМЕ НАРОДА

                       Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, председника већа, Зорице Китановић и Руже Урошевић, чланова већа, са судским саветником Ксенијом Ивановић, као записничарем, одлучујући о жалби подносиоца Изборне листе Маја Гојковић-Уједињени региони Србије, преко овлашћених лица Небојше Кораћа и Далибора Новаковића, поднетој против решења Градске изборне комисије града Новог Сада број 020-1/2012-251-I од 08.05.2012.године, у правној ствари заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 12.05.2012. године у 20,00 часова, донео је

П Р Е С У Д У

  Жалба се УВАЖАВА и ПОНИШТАВА решење Градске изборне комисије града Новог Сада број 020-1/2012-251-I од 08.05.2012.године.

О б р а з л о ж е њ е
  
  Ожалбеним решењем одбијен је, као неоснован, приговор подносиоца Изборне листе Маја Гојковић-Уједињени региони Србије за избор одборника Скупштине града Новог Сада, изјављен због неправилности у поступку спровођења избора на бирачком месту 23-МЗ ''Адице''.
  У жалби поднетој Управном суду непосредно дана 10.05.2012. године у 17,35 часова, жалилац оспорава законитост ожалбеног решења због повреда Закона о избору народних посланика, Закона о локалним изборима и Правилника о раду бирачких одбора донетих за координирано спровођење свих избора расписаних за 06.05.2012. године. Даље наводи да је у конкретном случају, на бирачком месту број 23-МЗ ''Адице'' утврђено да је целокупни изборни материјал био три часа без надзора и једног члана бирачког одбора, с обзиром да је председнику бирачког одбора позлило и да је одвежен колима хитне помоћи ради интервенције, што је супротно Правилима о раду бирачких одбора. Предлаже да суд, након разматрања целокупне документације са бирачком места број 23 МЗ ''Адице'' донесе пресуду тако што ће жалбу уважити, поништити решење Градске изборне комисије града Новог Сада број: 020-1/2012-252-I од 08.05.2012. године, поништити локалне изборе за избор одборника у Скупштини града Новог Сада који су спроведени 06.05.2012. године на бирачком месту број 23-МЗ ''Адица'' у граду Новом Саду и наложити понављање избора за избор одборника у Скупштини града Новог Сада на бирачком месту број 23-МЗ ''Адице'' у граду Новом Саду.
  У одговору на жалбу, достављеном Управном суду са списима предмета дана 11.05.2012 .године у 21,58 часова, Градска изборна комисија града Новог Сада, навела је да је подносилац жалбе имао своје представнике у сталном и проширеном саставу бирачког одбора на овом бирачком месту, да нису имали примедбе приликом сачињавања записника о раду бирачког одбора, да је записник потписао и председник бирачког одбора, те да у записнику нису вршене никакве исправке. Подносилац жалбе не оспорава број гласова које је освојила њихова изборна листа и друге изборне листе, односно не оспорава тачност броја важећих гласачких листића. Поред тога, навела је да заменик председника бирачког одбора замењује председника у случају његове одсутности или спречености и да има сва овлашћења председника, као и да изврши примопредају изборног материјала. За наводе из приговора уз жалбу нису достављени докази да је изборни материјал био без надзора три сата, односно да су извршене било какве радње у вези са изборним материјалом које могу да утичу на резултате гласања на овом бирачком месту, а околност да ли је председник бирачког одбора све време био уз изборни материјал и да ли је исти непрекидно надзирао није од било каквог утицаја на ток и регуларност гласања и утврђених резултата гласања на овом бирачком месту, јер непрекидан надзор изборног материјала од стране председника бирачког одбора није ни потребан имајући у виду присуство његовог заменика и чланова сталног и проширеног састава бирачког одбора. Имајући у виду напред наведено Градска изборна комисија остаје у свему при наводима из образложења ожалбеног решења и предлаже да Управни суд жалбу одбије као неосновану и потврди ожалбено решење. 

  По разматрању навода поднете жалбе и списа предмета, који су достављени овом суду од стране Градске изборне комисије града Новог Сада, а поступајући у складу са одредбом члана 54. став 1. Закона о локалним изборима (“Службеи гласник РС” бр. 129/07 ... 54/11) Управни суд је нашао да је жалба основана.

  Из ожалбеног решења и стања у списима предмета произлази да је жалилац преко овлашћених лица поднео дана 07.05.2012. године у 19,45 минута, Градској изборној комисији Града Новог Сада приговор због неправилности у поступку спровођења избора на бирачком месту 23-МЗ ''Адице'', у коме је навео да је на путу до Градске изборне комисије, где је била предвиђена предаја изборног материјала, председнику бирачког одбора позлило, након чега је одвежен возилом хитне помоћи, те је више од три часа целокупан материјал био без надзора и једног члана бирачког одбора. Одлучујући о поднетом приговору, Комисија је оценила, а након увида у Записник о примопредаји изборног материјала после гласања између бирачког одбора и Градске изборне комисије за бирачко место 23-МЗ ''Адица'',  да је изборни материјал после гласања предат Градској изборној комисији дана 07.05.2012. године и да је за председника, примопредају извршио заменик председника бирачког одбора, Илија Томић, уз присуство члана изборне комисије и надлежног лица за орган управе, и да нема неправилности у поступку спровођења избора на бирачком месту 23-МЗ ''Адице'' на начин изнет у приговору, те да су наводи приговора неосновани па је на основу члана 53. став 1. Закона о локалним изборима одлучила као у диспозитиву ожалбеног решења.

  По оцени Управног суда, основано се жалбом указује да је ожалбеним решењем повређен закон на штету жалиоца. Ово са разлога што у ожалбеном решењу није уопште оцењен једини навод тужбе да је изборни материјал био три сада без надзора и једног члана бирачког одбора, након што је председник бирачког одбора одвежен колима хитне помоћи. Поступајући на овакав начин Градска изборна комисија Града Новог Сада је повредила правила поступка из члана 235. став 2. Закона о општем управном поступку, будући да није ценила наводе жалиоца изнете у приговору.

  Осим тога Комисија у образложењу решења констатује да је утврдила да није било неправилности у поступку спровођења избора на бирачком месту 23 – МЗ “Адице”, на начин изнет у приговору, иако се из достављених списа види да су за предају изборног материјала Градској изборној комисији били овлашћени Мирјана Бакоч, председник одбора, Моника Ајдиновић и Милован Бадњаревић, чланови одбора, а изборни материјал је предало неовлашћено лице – Илија Томић, за председника бирачког одбора.

  
  Са изнетих разлога, Управни суд је, на основу одредабе члана 40. ст. 1. и 2. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'', број 111/09), који се примењује на основу одредбе члана 54. став 3. Закона о локалним изборима, одлучио као у диспозитиву пресуде.
  
ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 12.05.2012. године, у 20,00 часова, III-8 Уж. 221/12


Записничар                       Председник већа-судија
Ксенија Ивановић,с.р.       Душанка Марјановић,с.р.
                                                                                            
За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

РС