18.05.2012.

Presuda III-8 Už. 480-12 - zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD 
Odeljenje u Novom Sadu
III-8 Už 480/12
Dana 18.05.2012. godine
B e o g r a d

        
U IME NARODA

                       
Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija Dušanke Marjanović, predsednika veća, Zorice Kitanović i Ruže Urošević, članova veća, sa sudskim savetnikom Ksenijom Ivanović, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi ovlašćenog predstavnika i kandidata za odbornika za Izbornu listu JS-SDPS Srbije, Zorana Marića iz Temerina, Narodnih heroja br. 28, izjavljenoj protiv rešenja Opštinske izborne komisije Temerin, br. 013-58/2012 od 13.05.2012. godine, u pravnoj stvari zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 18.05.2012. godine, u 13,10 časova,  doneo je 

P R E S U D U

          Žalba se ODBIJA.


O b r a z l o ž e nj e

  
Ožalbenim rešenjem odbijen je, kao neosnovan, prigovor ovlašćenog predstavnika i kandidata za odbornika za Izbornu listu Jedinstvena Srbija - Socijaldemokratska partija Srbije, Zorana Marića iz Temerina, podnet dana 12.05.2012. godine, u 16,15 časova, na odluku kojom se poništava rešenje o ponavljanju izbora za izbor odbornika Skupštine opštine Temerin na biračkom mestu broj 8. 
  
U žalbi podnetoj Upravnom sudu neposredno dana 15.05.2012. godine, u 19,35 časova, žalilac osporava zakonitost ožalbenog rešenja, navodeći da nije bilo zakonskih razloga da  se poništi rešenje o ponavljanju izbora za izbor odbornika na biračkom mestu broj 8, zbog toga što je nesumnjivo utvrđeno da su na ovom biračkom mestu učinjene bitne povrede izbornog postupka. Naime, na tom biračkom mestu su utvrđene sledeće nepravilnosti: broj potpisanih birača koji su glasali po izvodu iz biračkog spiska je 446, a broj izašlih birača na glasačkom mestu je 455, što znači da je u glasačkoj kutiji pronađeno više listića od broja birača koji su glasali. Uvidom u izvod iz biračkog spiska za isto biračko mesto je utvrđeno da su zaokruženi brojevi ispred sedam birača, koji su navodno glasali, ali nema njihovih potpisa na izvodu  iz biračkog spiska. Za četiri birača koji su glasali van biračkog mesta, u izbornom materijalu nema potvrda o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta. Smatra da Opštinska izborna komisija Temerin nije ovlašćena da poništava rešenje koje je donela, objavila i ekspedovala strankama, iz razloga što za donošenje ovakvog rešenja ne postoji pravni osnov u Zakonu o lokalnim izborima, odnosno ovakvo rešenje je nezakonito, jer se njime krši odredba člana  35. stav 9. Zakona o lokalnim izborima. Opštinska izborna komisija se poziva na zastarelo mišljenje Vrhovnog suda Srbije iz 2007. godine, a trenutno važeći Zakon o lokalnim izborima je donet 2009. godine. Rešenje o ponavljanju glasanja je doneto na osnovu odredbe člana 35. stav 9. Zakona o lokalnim izborima, pošto je nesumnjivo utvrđeno da je broj glasačkih listića veći od broja birača koji su glasali. Samim tim, smatra da su nedvosmisleno ispunjeni uslovi navedeni u ovoj odredbi, pa je Opštinska izborna komisija pravilno donela rešenje da se ponavlja glasanje na tom biračkom mestu. Stoga smatra da se nisu stekli zakonski uslovi za oglašavanje ništavim tog rešenja, pa predlaže da sud uvaži žalbu i poništi ožalbeno rešenje.  
  
Opštinska izborna komisija Temerin je dana 17.05.2012. godine, u 18,05 časova, dostavila Upravnom sudu odgovor na žalbu sa spisima predmeta, u kome je navela da  je žalba neosnovana iz razloga što podnosilac žalbe, niti bilo koji drugi birač, kandidat za odbornike ili podnosilac izborne liste nije blagovremeno, zbog eventualnih nepravilnosti na biračkom mestu broj 8, podneo prigovor i tražio poništavanje izbora na ovom biračkom mestu.  Smatra da ne stoje navodi žalbe da je podnosiocu povređeno bilo koje izborno pravo donošenjem i oglašavanjem ništavim rešenja o poništavanju izbora na biračkom mestu broj 8. Ističe da je Opštinska izborna komisija donela rešenje o oglašavanju ništavim rešenja o ponavljanju izbora za izbor odbornika na biračkom mestu broj 8, br. 013-57/2012 od 11.05.2012. godine, a nije poništila svoje rešenje. Dalje navodi da to rešenje nije donela bez pravnog osnova, budući da je članom 254. stav  4. Zakona o opštem upravnom postupku predviđeno da organ koji je doneo rešenje bez prethodnog zahteva stranke može svoje rešenje oglasiti ništavim po službenoj dužnosti. Odgovarajući na navode žalbe  da je rešenje doneto na osnovu zastarelog shvatanja Vrhovnog suda Srbije, navodi da to rešenje nije donela na osnovu tog pravnog shvatanja, već na osnovu Zakona o lokalnim izborima, a netačan je i navod žalbe da je trenutno važeći Zakon o lokalnim izborima donet  2009. godine, obzirom da je isti donet  2007. godine, te se ne može govoriti o zastarelosti citiranog pravnog shvatanja. Predložila je da sud odbije žalbu kao neosnovanu. 
  
Odlučujući o blagovremeno podnetoj žalbi, na osnovu odredbe člana 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS”, br. 129/07 ... 54/11), ocenom ožalbenog rešenja, navoda žalbe, odgovora na žalbu, kao i svih spisa ove izborne stvari, Upravni sud je našao da žalba nije osnovana.  
  
Iz ožalbenog rešenja i stanja u spisima predmeta proizlazi da je žalilac dana 12.05.2012. godine u 16,15 časova, podneo prigovor Opštinskoj izbornoj komisiji Temerin, na rešenje o oglašavanju ništavim rešenja o ponavljanju izbora za  izbor odbornika Skupštine opštine  Temerin, na biračkom mestu broj 8,  br. 013-57/2012 od 11.05.2012. godine. Odlučujući o podnetom prigovoru, Opštinska izborna komisija Temerin je našla da je neosnovan, budući da je pravilno donela rešenje kojim oglašava ništavim rešenje o ponavljanju izbora za izbor odbornika Skupštine opštine Temerin na biračkom mestu  broj  8, jer je to rešenje doneto po službenoj dužnosti, bez prigovora ovlašćenog  lica. Ožalbeno rešenje je doneto na osnovu pravnog shvatanja Upravnog odeljenja  Vrhovnog suda Srbije iz 2007. godine, kojim je utvrđeno da Republička izborna komisija nije ovlašćena da bez prigovora, po službenoj dužnosti, poništava izbore na pojedinom biračkom mestu.  Opštinska izborna komisija je utvrdila da se navedeno  pravno shvatanje odnosi i na izborne komisije jedinica lokalne samouprave i utvrdila da nije bila ovlašćena da bez prigovora birača, kandidata za odbornika ili predlagača kandidata, po službenoj dužnosti, poništi rezultate izbora na biračkom mestu broj 8. 
  
Međutim, uvidom u spise predmeta, Upravni sud je utvrdio da je u pouci o pravnom sredstvu, u rešenju o oglašavanju ništavim rešenja o ponavljanju izbora za izbor odbornika Skupštine opštine Temerin na biračkom mestu broj 8, br. 013-57/2012 od 11.05.2012. godine, navedeno da protiv tog rešenja podnosilac prigovora može podneti žalbu Upravnom sudu u roku od  24 časa od dostavljanja rešenja. Suprotno datoj pouci o pravnom sredstvu, žalilac je protiv rešenja o oglašavanju ništavim rešenja o ponavljanju izbora za izbor odbornika Skupštine opštine Temerin na biračkom mestu broj 8, podneo prigovor dana 12.05.2012. godine, a Opštinska izborna komisija Temerin je, postupajući po tom prigovoru, donela ožalbeno rešenje kojim je prigovor odbijen, iako iz pouke o pravnom sredstvu proizlazi da prigovor nije dopušten, već da se protiv tog rešenja može izjaviti žalba Upravnom sudu.  

Imajući u vidu nespornu činjenicu da je žalilac podneo prigovor Opštinskoj  izbornoj komisiji Temerin  dana 12.05.2012. godine, u 16,15 časova, umesto da podnese žalbu Upravnom sudu, na šta je i upućen u pouci o pravnom sredstvu, a što je u skladu sa odredbom člana 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima, Opštinska  izborna komisija je bila dužna da donese odluku kojom se prigovor odbacuje kao nedopušten. Donošenjem odluke kojom je prigovor odbijen kao neosnovan, Opštinska   izborna komisija Temerin nije povredila zakon na štetu  žalioca, budući da mu je priznala više prava nego što mu po zakonu pripada. 
  
Sa iznetih razloga, Upravni sud je, na osnovu člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima (“Službeni glasnik RS”, br. 111/09), koji se primenjuje na osnovu člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima, odlučio kao u dispozitivu presude. 

 PRESUĐENO  U UPRAVNOM SUDU
 dana 18.05.2012. godine, u 13,10 časova, III-8 Už. 480/12


Zapisničar                                Predsednik veća-sudija
Ksenija Ivanović,s.r.             Dušanka Marjanović,s.r.

 

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

 

LJK