Београд, 18.05.2012.

Пресуда III-8 Уж. 480-12 - заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД 
Одељење у Новом Саду
III-8 Уж 480/12
Дана 18.05.2012. године
Б е о г р а д

        
У ИМЕ НАРОДА

                       
Управни суд, у већу састављеном од судија Душанке Марјановић, председника већа, Зорице Китановић и Руже Урошевић, чланова већа, са судским саветником Ксенијом Ивановић, као записничарем, одлучујући о жалби овлашћеног представника и кандидата за одборника за Изборну листу ЈС-СДПС Србије, Зорана Марића из Темерина, Народних хероја бр. 28, изјављеној против решења Општинске изборне комисије Темерин, бр. 013-58/2012 од 13.05.2012. године, у правној ствари заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 18.05.2012. године, у 13,10 часова,  донео је 

П Р Е С У Д У

          Жалба се ОДБИЈА.


О б р а з л о ж е њ е

  
Ожалбеним решењем одбијен је, као неоснован, приговор овлашћеног представника и кандидата за одборника за Изборну листу Јeдинствена Србија - Социјалдемократска партија Србије, Зорана Марића из Темерина, поднет дана 12.05.2012. године, у 16,15 часова, на одлуку којом се поништава решење о понављању избора за избор одборника Скупштине општине Темерин на бирачком месту број 8. 
  
У жалби поднетој Управном суду непосредно дана 15.05.2012. године, у 19,35 часова, жалилац оспорава законитост ожалбеног решења, наводећи да није било законских разлога да  се поништи решење о понављању избора за избор одборника на бирачком месту број 8, због тога што је несумњиво утврђено да су на овом бирачком месту учињене битне повреде изборног поступка. Наиме, на том бирачком месту су утврђене следеће неправилности: број потписаних бирача који су гласали по изводу из бирачког списка је 446, а број изашлих бирача на гласачком месту је 455, што значи да је у гласачкој кутији пронађено више листића од броја бирача који су гласали. Увидом у извод из бирачког списка за исто бирачко место је утврђено да су заокружени бројеви испред седам бирача, који су наводно гласали, али нема њихових потписа на изводу  из бирачког списка. За четири бирача који су гласали ван бирачког места, у изборном материјалу нема потврда о изборном праву за гласање ван бирачког места. Сматра да Општинска изборна комисија Темерин није овлашћена да поништава решење које је донела, објавила и експедовала странкама, из разлога што за доношење оваквог решења не постоји правни основ у Закону о локалним изборима, односно овакво решење је незаконито, јер се њиме крши одредба члана  35. став 9. Закона о локалним изборима. Општинска изборна комисија се позива на застарело мишљење Врховног суда Србије из 2007. године, а тренутно важећи Закон о локалним изборима је донет 2009. године. Решење о понављању гласања је донето на основу одредбе члана 35. став 9. Закона о локалним изборима, пошто је несумњиво утврђено да је број гласачких листића већи од броја бирача који су гласали. Самим тим, сматра да су недвосмислено испуњени услови наведени у овој одредби, па је Општинска изборна комисија правилно донела решење да се понавља гласање на том бирачком месту. Стога сматра да се нису стекли законски услови за оглашавање ништавим тог решења, па предлаже да суд уважи жалбу и поништи ожалбено решење.  
  
Општинска изборна комисија Темерин је дана 17.05.2012. године, у 18,05 часова, доставила Управном суду одговор на жалбу са списима предмета, у коме је навела да  је жалба неоснована из разлога што подносилац жалбе, нити било који други бирач, кандидат за одборнике или подносилац изборне листе није благовремено, због евентуалних неправилности на бирачком месту број 8, поднео приговор и тражио поништавање избора на овом бирачком месту.  Сматра да не стоје наводи жалбе да је подносиоцу повређено било које изборно право доношењем и оглашавањем ништавим решења о поништавању избора на бирачком месту број 8. Истиче да је Општинска изборна комисија донела решење о оглашавању ништавим решења о понављању избора за избор одборника на бирачком месту број 8, бр. 013-57/2012 од 11.05.2012. године, а није поништила своје решење. Даље наводи да то решење није донела без правног основа, будући да је чланом 254. став  4. Закона о општем управном поступку предвиђено да орган који је донео решење без претходног захтева странке може своје решење огласити ништавим по службеној дужности. Одговарајући на наводе жалбе  да је решење донето на основу застарелог схватања Врховног суда Србије, наводи да то решење није донела на основу тог правног схватања, већ на основу Закона о локалним изборима, а нетачан је и навод жалбе да је тренутно важећи Закон о локалним изборима донет  2009. године, обзиром да је исти донет  2007. године, те се не може говорити о застарелости цитираног правног схватања. Предложила је да суд одбије жалбу као неосновану. 
  
Одлучујући о благовремено поднетој жалби, на основу одредбе члана 54. став 1. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС”, бр. 129/07 ... 54/11), оценом ожалбеног решења, навода жалбе, одговора на жалбу, као и свих списа ове изборне ствари, Управни суд је нашао да жалба није основана.  
  
Из ожалбеног решења и стања у списима предмета произлази да је жалилац дана 12.05.2012. године у 16,15 часова, поднео приговор Општинској изборној комисији Темерин, на решење о оглашавању ништавим решења о понављању избора за  избор одборника Скупштине општине  Темерин, на бирачком месту број 8,  бр. 013-57/2012 од 11.05.2012. године. Одлучујући о поднетом приговору, Општинска изборна комисија Темерин је нашла да је неоснован, будући да је правилно донела решење којим оглашава ништавим решење о понављању избора за избор одборника Скупштине општине Темерин на бирачком месту  број  8, јер је то решење донето по службеној дужности, без приговора овлашћеног  лица. Ожалбено решење је донето на основу правног схватања Управног одељења  Врховног суда Србије из 2007. године, којим је утврђено да Републичка изборна комисија није овлашћена да без приговора, по службеној дужности, поништава изборе на поједином бирачком месту.  Општинска изборна комисија је утврдила да се наведено  правно схватање односи и на изборне комисије јединица локалне самоуправе и утврдила да није била овлашћена да без приговора бирача, кандидата за одборника или предлагача кандидата, по службеној дужности, поништи резултате избора на бирачком месту број 8. 
  
Међутим, увидом у списе предмета, Управни суд је утврдио да је у поуци о правном средству, у решењу о оглашавању ништавим решења о понављању избора за избор одборника Скупштине општине Темерин на бирачком месту број 8, бр. 013-57/2012 од 11.05.2012. године, наведено да против тог решења подносилац приговора може поднети жалбу Управном суду у року од  24 часа од достављања решења. Супротно датој поуци о правном средству, жалилац је против решења о оглашавању ништавим решења о понављању избора за избор одборника Скупштине општине Темерин на бирачком месту број 8, поднео приговор дана 12.05.2012. године, а Општинска изборна комисија Темерин је, поступајући по том приговору, донела ожалбено решење којим је приговор одбијен, иако из поуке о правном средству произлази да приговор није допуштен, већ да се против тог решења може изјавити жалба Управном суду.  

Имајући у виду неспорну чињеницу да је жалилац поднео приговор Општинској  изборној комисији Темерин  дана 12.05.2012. године, у 16,15 часова, уместо да поднесе жалбу Управном суду, на шта је и упућен у поуци о правном средству, а што је у складу са одредбом члана 54. став 1. Закона о локалним изборима, Општинска  изборна комисија је била дужна да донесе одлуку којом се приговор одбацује као недопуштен. Доношењем одлуке којом је приговор одбијен као неоснован, Општинска   изборна комисија Темерин није повредила закон на штету  жалиоца, будући да му је признала више права него што му по закону припада. 
  
Са изнетих разлога, Управни суд је, на основу члана 40. став 2. Закона о управним споровима (“Службени гласник РС”, бр. 111/09), који се примењује на основу члана 54. став 3. Закона о локалним изборима, одлучио као у диспозитиву пресуде. 

 ПРЕСУЂЕНО  У УПРАВНОМ СУДУ
 дана 18.05.2012. године, у 13,10 часова, III-8 Уж. 480/12


Записничар                                Председник већа-судија
Ксенија Ивановић,с.р.             Душанка Марјановић,с.р.

 

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

 

ЉК