10.05.2012.

Rešenje 14 UŽ 165-12 od 08.05.2012.-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD
14 Už. 165/12
08.05.2012. godine
B e o g r a d

Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dr Jadranke Injac, predsednika veća, Dušice Marinković i Biljane Tamburkovski Baković, članova veća, sa sudskim savetnikom LJiljanom Petrović, zapisničarem, odlučujući po žalbi Svetislava Jovića iz sela Orašje, Vlasotince, zbog nedonošenja rešenja od strane Republičke izborne komisije po prigovoru, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 08.05.2012. godine u 12,30 časova, doneo je

R E Š E NJ E

Žalba se ODBACUJE.

O b r a z l o ž e nj e

Birač Svetislav Jović iz sela Orašje, Vlasotince, podneo je ovom sudu 06.05.2012. godine u 16,51 časova putem faksa nepotpisanu žalbu (označenu kao tužba) navodeći da se Republičkoj izbornoj komisiji obratio pisanim prigovorom dana 01.05.2012. godine u 22,00 sata, upućenim faksom na faks Izborne komisije, koji je u ovoj komisiji sigurno primljen, a po kome komisija nije postupila. Prigovor je podneo zbog toga što se Vladislav (Aleksadnra) Gurunović iz Vlasotinca, kandidat za odbornika Skupštine opštine Vlasotince na listi SPS PUPS i na zbirnoj listi, istovremeno javlja i kao ovlašćeno lice za podnošenje predloga za prošireni sastav biračkog odbora za opštinu Vlasotince po ovlašćenju izdatom od Crnogorske partije iz Novog Sada, Dunavska broj 12. Predlaže da sud žalbu uvaži i poništi rešenje Republičke izborne komisije, ukoliko je po ovom prigovoru doneto, ili da svojom presudom uvaži prigovor po kome rešenje nije doneto i poništi kandidaturu i ovlašćenje izdato Vladislavu Gorunoviću suprotno odredbama Zakona o lokalnim izborima.

Budući da je podneta žalba bila neuredna, sud je naložio njeno uređivanje, tražeći da podnosilac potpiše podnesak koji će označiti kao žalbu i navesti u kom svojstvu ovu žalbu podnosi, sa priloženim dokazom za navedeno svojstvo, te da dostavi sudu primerak prigovora koji je, prema navodima žalbe, podneo Republičkoj izbornoj komisiji, sa dokazom o predaji ovog prigovora navedenoj komisiji.

Postupajući po nalogu, žalilac je dostavio Upravnom sudu, putem faksa, 07.05.2012. godine u 20,29 časova, podnesak koji je potpisao i označio ga kao žalbu, navodeći da žalbu podnosi u svojstvu birača, sa priloženom potvrdom o izbornom pravu. Međutim, kao dokaz da je Republičkoj izbornoj komisiji podneo prigovor 01.05.2012. godine, o kome nije odlučeno, žalilac je priložio tekst ovog prigovora sa listingom poslatih dokumenata sa faksa žalioca na određene adrese, (u fotokopiji), među kojima je, pod rednim brojevima 16, 17 i 18 označeno da su na adresu Republičke izborne komisije 01. maja 2012. godine upućena određena pismena, iz čega se ne može sa sigurnošću utvrditi da je žalilac Republičkoj izbornoj komisiji predao prigovor o kome nije odlučeno, kako to u žalbi navodi.

Prema obaveštenju Republičke izborne komisije, dostavljenom Upravnom sudu 07.05.2012. godine u 17,02 časova Republička izborna komisija nema podatak o prijemu navedenog prigovora žalioca. Istovremeno, Republička izborna komisija je obavestila sud da je primila tri prigovora drugih lica koji se odnose na istu okolnost na koju se ukazuje navodima žalbe Svetislava Jovića, te da je sva tri prigovora odbacila kao neblagovremeno podnete, na sednici održanoj 04. maja 2012. godine.

Imajući u vidu da podnosilac žalbe nije u potpunosti postupio po nalogu suda i nije otklonio nedostatke žalbe koji su takvi da sprečavaju postupanje suda u ovoj izbornoj stvari, Upravni sud je odlučio kao u dispozitivu rešenja, shodnom primenom odredbe člana 25. stav 3. i 4. Zakona o upravnim sprovima, na osnovu člana 97. stav 3. Zakona o izboru narodnih poslanika.

REŠENO U UPRAVNOM SUDU
dana 08.05.2012. godine u 12,30 časova, 14 Už. 165/12

Zapisničar                                               Predsednik veća-sudija
LJiljana Petrović,s.r.                            dr Jadranka Injac,s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

NM