Београд, 10.05.2012.

Решење 14 УЖ 165-12 од 08.05.2012.-заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД
14 Уж. 165/12
08.05.2012. године
Б е о г р а д

Управни суд, у већу састављеном од судија: Др Јадранке Ињац, председника већа, Душице Маринковић и Биљане Тамбурковски Баковић, чланова већа, са судским саветником Љиљаном Петровић, записничарем, одлучујући по жалби Светислава Јовића из села Орашје, Власотинце, због недоношења решења од стране Републичке изборне комисије по приговору, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 08.05.2012. године у 12,30 часова, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Жалба се ОДБАЦУЈЕ.

О б р а з л о ж е њ е

Бирач Светислав Јовић из села Орашје, Власотинце, поднео је овом суду 06.05.2012. године у 16,51 часова путем факса непотписану жалбу (означену као тужба) наводећи да се Републичкој изборној комисији обратио писаним приговором дана 01.05.2012. године у 22,00 сата, упућеним факсом на факс Изборне комисије, који је у овој комисији сигурно примљен, а по коме комисија није поступила. Приговор је поднео због тога што се Владислав (Алексаднра) Гуруновић из Власотинца, кандидат за одборника Скупштине општине Власотинце на листи СПС ПУПС и на збирној листи, истовремено јавља и као овлашћено лице за подношење предлога за проширени састав бирачког одбора за општину Власотинце по овлашћењу издатом од Црногорске партије из Новог Сада, Дунавска број 12. Предлаже да суд жалбу уважи и поништи решење Републичке изборне комисије, уколико је по овом приговору донето, или да својом пресудом уважи приговор по коме решење није донето и поништи кандидатуру и овлашћење издато Владиславу Горуновићу супротно одредбама Закона о локалним изборима.

Будући да је поднета жалба била неуредна, суд је наложио њено уређивање, тражећи да подносилац потпише поднесак који ће означити као жалбу и навести у ком својству ову жалбу подноси, са приложеним доказом за наведено својство, те да достави суду примерак приговора који је, према наводима жалбе, поднео Републичкој изборној комисији, са доказом о предаји овог приговора наведеној комисији.

Поступајући по налогу, жалилац је доставио Управном суду, путем факса, 07.05.2012. године у 20,29 часова, поднесак који је потписао и означио га као жалбу, наводећи да жалбу подноси у својству бирача, са приложеном потврдом о изборном праву. Међутим, као доказ да је Републичкој изборној комисији поднео приговор 01.05.2012. године, о коме није одлучено, жалилац је приложио текст овог приговора са листингом послатих докумената са факса жалиоца на одређене адресе, (у фотокопији), међу којима је, под редним бројевима 16, 17 и 18 означено да су на адресу Републичке изборне комисије 01. маја 2012. године упућена одређена писмена, из чега се не може са сигурношћу утврдити да је жалилац Републичкој изборној комисији предао приговор о коме није одлучено, како то у жалби наводи.

Према обавештењу Републичке изборне комисије, достављеном Управном суду 07.05.2012. године у 17,02 часова Републичка изборна комисија нема податак о пријему наведеног приговора жалиоца. Истовремено, Републичка изборна комисија је обавестила суд да је примила три приговора других лица који се односе на исту околност на коју се указује наводима жалбе Светислава Јовића, те да је сва три приговора одбацила као неблаговремено поднете, на седници одржаној 04. маја 2012. године.

Имајући у виду да подносилац жалбе није у потпуности поступио по налогу суда и није отклонио недостатке жалбе који су такви да спречавају поступање суда у овој изборној ствари, Управни суд је одлучио као у диспозитиву решења, сходном применом одредбе члана 25. став 3. и 4. Закона о управним спровима, на основу члана 97. став 3. Закона о избору народних посланика.

РЕШЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 08.05.2012. године у 12,30 часова, 14 Уж. 165/12

Записничар                                               Председник већа-судија
Љиљана Петровић,с.р.                            др Јадранка Ињац,с.р.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

НМ