04.06.2012.

Rešenje 14 UŽ 540-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD 
14 Už. 540/12
01.06.2012. godine
B e o g r a d

 
  
Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Obrada Andrića, predsednika veća, Dušice Marinković i Jasminke Vukašinović, članova veća, sa sudskim savetnikom Snežanom Vujačić, zapisničarem, odlučujući po žalbi Socijalističke partije Srbije, Opštinskog odbora Gradište, koju zastupa predsednik Opštinskog odbora Tomislav Ivanović, protiv odluke Skupštine opštine Veliko Gradište o verifikaciji mandata odbornika, donete na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine održanoj 23.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava-verifikacije mandata odbornika, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 01.06.2012. godine, doneo je 



R E Š E NJ E

  
Žalba se ODBACUJE.


O b r a z l o ž e nj e


  
Žalilac, Socijalistička partija Srbije, koja je na prethodnim izborima imala zajedničku koalicionu listu sa partijom Ujedinjenih penzionera i Jedinstvenom Srbijom, podnela je preko predsednika Opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije Veliko Gradište, Tomislava Ivanovića, Upravnom sudu poštom preporučeno dana 24.05.2012. godine u 08,00 časova žalbu, saglasno odredbi člana 56. stav 7. Zakona o lokalnim izborima, zbog nepravilnosti u pogledu verifikacije mandata odbornika sa izborne liste “Nova Srbija”, na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Veliko Gradište održanoj dana 23.05.2012. godine sa početkom u 10,00 časova. U žalbi ističe da je na ovoj sednici izvršena verifikacija odborničkih mandata, te da je nezakonito verifikovan mandat Zvonimiru Joviću, koji je u svojstvu najstarijeg odbornika preuzeo rukovođenje zasedanjem, iako je 6. na odborničkoj listi “Nova Srbija” koja je osvojila 5 odborničkih mandata. Smatra neprihvatljivim obrazloženje ovakvog postupanja time što je  prva sa ove odborničke liste, LJubica Mitić, povukla svoju kandidaturu, imajući u vidu da imenovana nije mogla da podnese ostavku na svoj mandat pre nego što je ovaj mandat verifikovan od strane skupštine opštine. Kako je ustupanje mandata po sistemu pogodbe nedopustivo sa stanovišta zakona, predlaže da sud poništi konstitutivno zasedanje Skupštine opštine Veliko Gradište, kao i sve radnje koje je ovako konstituisana skupština provela.

  
Skupština opštine Veliko Gradište dostavila je ovom sudu odgovor na žalbu sa svim spisima predmeta 30.05.2012. godine.

  
Nakon ocene žalbe, odgovora na žalbu, kao i svih spisa ove izborne stvari, Upravni sud je našao da žalbu treba odbaciti.

  
Iz sadržine podnete žalbe i spisa predmeta nesumnjivo proizlazi da Socijalistička partija Srbije, kao podnosilac žalbe, nije samostalno podnela izbornu listu za izbor kandidata za odbornike u Skupštinu opštine Veliko Gradište na izborima održanim 06.05.2012. godine, već je ovu izbornu listu podnela koalicija koju čini Socijalistička partija Srbije, Partija ujedinjenih penzionera Srbije, Jedinstvena Srbija i Građani tim za promene. Iz sadržine žalbe, takođe, nesumnjivo proizlazi da Tomislav Ivanović nije podneo žalbu u svoje lično ime, već u svojstvu predsednika Opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije, kao podnosioca žalbe. Na žalbi je u zaglavlju otisnut štambilj Opštinskog odbora Veliko Gradište sa brojem 40 od 23.05.2012. godine, a potpis Tomislava Ivanovića overen je okruglim pečatom Socijalističke partije Srbije, Opštinskog odbora Veliko Gradište.

  
Odredbom člana 56. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS” br. 129/07, 34/10 i 54/11), propisano je da o potvrđivanju mandata odbornika odlučuje skupština na konstitutivnoj sednici koju saziva predsednik skupštine iz prethodnog saziva, a kojom predsedava najstariji odbornik i o potvrđivanju mandata odbornika, na osnovu izveštaja verifikacionog odbora, skupština odlučuje javnim glasanjem, u kome mogu da učestvuju kandidati za odbornike kojima su mandati dodeljeni u skladu sa članom 43. ovog zakona i koji imaju uverenje izborne komisije jedinice lokalne samouprave da su izabrani. U stavu 7. istog člana zakona propisano je da protiv odluke donete u vezi sa potvrđivanjem mandata odbornika može se izjaviti žalba Upravnom sudu u roku od 48 časova od dana donošenja odluke skupštine jedinice lokalne samouprave. 
  
Odredbom člana 31. stav 2. Zakona o lokalnoj samoupravi (“Službeni glasnik RS” br. 129/07), propisano je da odbornik ima pravo na zaštitu mandata, uključujući i sudsku zaštitu, koja se ostvaruje shodnom primenom zakona kojim se uređuje zaštita izbornog prava u izbornom postupku.

  
U poglavlju 6. Zakona o lokalnim izborima – zaštita izbornog prava, odredbom člana 51. propisano je da svaki birač, kandidat za odbornika i predlagač kandidata ima pravo na zaštitu izbornog prava, po postupku utvrđenom ovim zakonom.

  
Sud nalazi da u konkretnom slučaju podnosilac žalbe, Socijalistička partija Srbije, koju zastupa predsednik Opštinskog odbora Veliko Gradište Tomislav Ivanović, ne spada u krug lica ovlašćenih za podnošenje žalbe, prema odredbama Zakona o lokalnim izborima, imajući u vidu da Socijalistička partija Srbije nije samostalni predlagač kandidata za odbornike kojima su mandati verifikovani na Skupštini opštine Veliko Gradište održanoj 23.05.2012. godine, niti je potpisnik žalbe, Tomislav Ivanović, ovu žalbu podneo kao kandidat za odbornika, odnosno izabrani odbornik sa koalicione liste Socijalistička partija Srbije, Partija ujedinjenih penzionera, Jedinstvena Srbija i Građani tim za promene.

  
Imajući u vidu izloženo, Upravni sud je odlučio kao u dispozitivu ovog rešenja, primenom odredbe člana 54. stav 3. i 4. Zakona o lokalnim izborima i člana 31. stav 2. Zakona o lokalnoj samoupravi.


REŠENO U UPRAVNOM SUDU
dana 01.06.2012. godine, 14 Už. 540/12

              
Zapisničar                         Predsednik veća-sudija
Snežana Vujačić, s.r.            Obrad Andrić, s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

LJK