15.06.2012.

Rešenje 16 UŽ 587-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD        
16  Už. 587/12
15.06.2012. godine
B e o g r a d

                       
Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Nevene Milojčić, predsednika veća, Steva Đuranovića i Obrada Andrića, članova veća, sa sudskim savetnikom Dragicom Vranić, kao zapisničarem, rešavajući o žalbi ovlašćenog lica predlagača kandidata koalicione izborne liste “Pokrenimo Šabac – Tomislav Nikolić” (Srpska napredna stranka, Nova Srbija, Pokret snaga Srbije – BK, Romska partija), protiv Izborne komisije grada Šapca,  u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 15.06.2012. godine, u 14,00 časova, doneo je
  


R E Š E NJ E

  
Žalba SE ODBACUJE.


O b r a z l o ž e nj e

  

Žalilac je preporučenom pošiljkom preko pošte 14.06.2012. godine u 11,00 časova podneo Upravnom sudu žalbu,  označenu kao tužba, sa pozivom na Zakon o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS”, broj 129/07, 34/10, 54/11). Navedenim zakonom i to članom 54. istog je kao jedino dozvoljeno pravno sredstvo zaštite izbornog prava u izbornom postupku propisana žalba, iz kog razloga je sud našao da se radi o žalbi.
  
Žalilac, prema navodima žalbe, utvrđene konačne rezultate izbora objavljene u “Službenom listu grda Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva”, br. 14 od 17.05.2012. godine, osporava u delu koji se odnosi na broj osvojenih mandata, navodeći da je tim delom objavljenog akta povređen sistem najvećeg količnika na štetu podnosioca žalbe.  Predložio je da sud  poništi odluku  izborne komisije grada Šapca, objavljenu u  “Službenom listu grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva”, br. 14 od 17.05.2012. godine, kojom su utvrđeni konačni rezultati izbora koji su održani  06.05.2012. godine, za odbornike skupštine grada Šapca i da se utvrde  konačni rezultat izbora  za odbornike skupštine grada Šapca od 06.05.2012. godine, tako što:  - lista Izbor za bolji život Boris Tadić, Demokratska stranka  - 26  mandata; - listi Ujedinjeni regioni Srbije - Nemanja Pajić, Ujedinjeni regioni Srbije - 10 mandata; - listi SPS i SDPS, Socijalnistička partija Srbije i Socijaldemokratska partija Srbije - 8  mandata; - koalicija Čedomir Jovanović  - Preokret, Liberalno demokratska partija, Srpski pokret obnove i Bogata Srbija - 5  mandata; - koalicija Pokrenimo Šabac - Tomislav Nikolić, Srpska napredna stranka,  Nova Srbija, Pokret snaga Srbije - BK, Romska partija - 15 mandata;  - koalicija DSS - Vojislav Koštunica i Ujedinjena seljačka stranka, Demokratska stranka Srbije i Ujedinjena seljačka stranka - 5  mandata. 
  
Po nalažnju suda, prema navedenom žalba je podneta protiv radnje u izbornom postupku raspodele odborničkih mandata, o čemu je sačinjen poseban zapisnik u smislu člana 41. stav 4. Zakona o lokalnim izborima, koji je objavljen u “Službenom listu grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva”, br. 14 od 17.05.2012. godine i to kao zajednički sa posebnim zapisnikom kojim su utvrđeni konačni rezultati izbora, u smislu člana 40. stav 1. Zakona o lokalnim izborima.  
  
U postupku ispitivanja dopuštenosti podnete žalbe, na osnovu odredbe člana 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS”, broj 129/07, 34/10, 54/11), sud je našao da žalba nije dopuštena.
  
Prema odredbi člana 51. Zakona o lokalnim izborima svaki birač, kandidat za odbornika i predlagač kandidata ima pravo na  zaštitu izbornog prava, po postupku utvrđenom ovim zakonom. Članom 52. stav 1. istog zakona propisano je da birač, kandidat za odbornika ili predlagač kandidata ima pravo da podnese prigovor izbornoj komisiji jedinice lokalne samouprave zbog nepravilnosti u postupku kandidovanja, sprovođenja, utvrđivanja i objavljivanja rezultata izbora, a stavom 2. istog člana da se prigovor podnosi u roku od 24 časa od dana kada je doneta odluka, odnosno izvršena radnja ili učinjen propust. Odredbom člana 53. stav 1. istog zakona propisano je da izborna komisija doneće rešenje u roku od 48 časova od prijema prigovora i dostaviti ga podnosiocu prigovora, dok je odredbom člana 54. stav 1. istog zakona propisano da protiv rešenja izborne komisije, može se izjaviti žalba Upravnom sudu u roku od 24 časa od dostavljanja rešenja.
  
U konkretnom slučaju žalilac, prema navodima žalbe, utvrđene konačne rezultate izbora, objavljene u “Službenom listu grda Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva”, br. 14 od 17.05.2012. godine, osporava u delu koji se odnosi na broj osvojenih mandata, navodeći da je tim delom zapisnika povređen sistem najvećeg količnika na štetu podnosioca žalbe, pri čemu zbog navedenih nepravilnosti nije podnosio prigovor izbornoj komisiji jedinice lokalne samouprave, a što proizlazi iz samih navoda žalioca.
  
Kako se sudska zaštita u postupku zaštite izbornog prava, saglasno odredbi člana 54. Zakona o lokalnim izborima, ostavaruje izjavljivanjem žalbe na rešenje izborne komisije, Upravni sud je ocenio da u konkretnom slučaju nema akta protiv koga je u smislu navedene zakonske odredbe dozvoljena žalba, te je žalbu odbacio kao nedopuštenu.
  
S obirom na izneto, Upravni sud je, primenom odredbe člana 26. stav 1. tačka 2., u vezi sa stavom 2. Zakona o upravnim sporovima (“Službeni glasnik RS”, broj 111/09), koji se, saglasno odredbi člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima, shodno primenjuje, odlučio kao u dispozitivu rešenja.

REŠENO U UPRAVNOM SUDU
Dana 15.06.2012. godine u 14,00 časova, 16  Už. 587/12

Zapisničar                          Predsednik veća- sudija
Dragica Vranić, s.r.            Nevena Milojčić,s.r.
      
Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

VJ