Београд, 15.06.2012.

Решење 16 УЖ 587-12-заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД        
16  Уж. 587/12
15.06.2012. године
Б е о г р а д

                       
Управни суд, у већу састављеном од судија: Невене Милојчић, председника већа, Стева Ђурановића и Обрада Андрића, чланова већа, са судским саветником Драгицом Вранић, као записничарем, решавајући o жалби овлашћеног лица предлагача кандидата коалиционе изборне листе “Покренимо Шабац – Томислав Николић” (Српска напредна странка, Нова Србија, Покрет снага Србије – БК, Ромска партија), против Изборне комисије града Шапца,  у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 15.06.2012. године, у 14,00 часова, донео је
  


Р Е Ш Е Њ Е

  
Жалба СЕ ОДБАЦУЈЕ.


О б р а з л о ж е њ е

  

Жалилац је препорученом пошиљком преко поште 14.06.2012. године у 11,00 часова поднео Управном суду жалбу,  означену као тужба, са позивом на Закон о локалним изборима (“Службени гласник РС”, број 129/07, 34/10, 54/11). Наведеним законом и то чланом 54. истог је као једино дозвољено правно средство заштите изборног права у изборном поступку прописана жалба, из ког разлога је суд нашао да се ради о жалби.
  
Жалилац, према наводима жалбе, утврђене коначне резултате избора објављене у “Службеном листу грда Шапца и општина: Богатић, Владимирци и Коцељева”, бр. 14 од 17.05.2012. године, оспорава у делу који се односи на број освојених мандата, наводећи да је тим делом објављеног акта повређен систем највећег количника на штету подносиоца жалбе.  Предложио је да суд  поништи одлуку  изборне комисије града Шапца, објављену у  “Службеном листу града Шапца и општина: Богатић, Владимирци и Коцељева”, бр. 14 од 17.05.2012. године, којом су утврђени коначни резултати избора који су одржани  06.05.2012. године, за одборнике скупштине града Шапца и да се утврде  коначни резултат избора  за одборнике скупштине града Шапца од 06.05.2012. године, тако што:  - листа Избор за бољи живот Борис Тадић, Демократска странка  - 26  мандата; - листи Уједињени региони Србије - Немања Пајић, Уједињени региони Србије - 10 мандата; - листи СПС и СДПС, Социјалнистичка партија Србије и Социјалдемократска партија Србије - 8  мандата; - коалиција Чедомир Јовановић  - Преокрет, Либерално демократска партија, Српски покрет обнове и Богата Србија - 5  мандата; - коалиција Покренимо Шабац - Томислав Николић, Српска напредна странка,  Нова Србија, Покрет снага Србије - БК, Ромска партија - 15 мандата;  - коалиција ДСС - Војислав Коштуница и Уједињена сељачка странка, Демократска странка Србије и Уједињена сељачка странка - 5  мандата. 
  
По налажњу суда, према наведеном жалба је поднета против радње у изборном поступку расподеле одборничких мандата, о чему је сачињен посебан записник у смислу члана 41. став 4. Закона о локалним изборима, који је објављен у “Службеном листу града Шапца и општина: Богатић, Владимирци и Коцељева”, бр. 14 од 17.05.2012. године и то као заједнички са посебним записником којим су утврђени коначни резултати избора, у смислу члана 40. став 1. Закона о локалним изборима.  
  
У поступку испитивања допуштености поднете жалбе, на основу одредбе члана 54. став 1. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС”, број 129/07, 34/10, 54/11), суд је нашао да жалба није допуштена.
  
Према одредби члана 51. Закона о локалним изборима сваки бирач, кандидат за одборника и предлагач кандидата има право на  заштиту изборног права, по поступку утврђеном овим законом. Чланом 52. став 1. истог закона прописано је да бирач, кандидат за одборника или предлагач кандидата има право да поднесе приговор изборној комисији јединице локалне самоуправе због неправилности у поступку кандидовања, спровођења, утврђивања и објављивања резултата избора, а ставом 2. истог члана да се приговор подноси у року од 24 часа од дана када је донета одлука, односно извршена радња или учињен пропуст. Одредбом члана 53. став 1. истог закона прописано је да изборна комисија донеће решење у року од 48 часова од пријема приговора и доставити га подносиоцу приговора, док је одредбом члана 54. став 1. истог закона прописано да против решења изборне комисије, може се изјавити жалба Управном суду у року од 24 часа од достављања решења.
  
У конкретном случају жалилац, према наводима жалбе, утврђене коначне резултате избора, објављене у “Службеном листу грда Шапца и општина: Богатић, Владимирци и Коцељева”, бр. 14 од 17.05.2012. године, оспорава у делу који се односи на број освојених мандата, наводећи да је тим делом записника повређен систем највећег количника на штету подносиоца жалбе, при чему због наведених неправилности није подносио приговор изборној комисији јединице локалне самоуправе, а што произлази из самих навода жалиоца.
  
Како се судска заштита у поступку заштите изборног права, сагласно одредби члана 54. Закона о локалним изборима, оставарује изјављивањем жалбе на решење изборне комисије, Управни суд је оценио да у конкретном случају нема акта против кога је у смислу наведене законске одредбе дозвољена жалба, те је жалбу одбацио као недопуштену.
  
С обиром на изнето, Управни суд је, применом одредбе члана 26. став 1. тачка 2., у вези са ставом 2. Закона о управним споровима (“Службени гласник РС”, број 111/09), који се, сагласно одредби члана 54. став 3. Закона о локалним изборима, сходно примењује, одлучио као у диспозитиву решења.

РЕШЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
Дана 15.06.2012. године у 14,00 часова, 16  Уж. 587/12

Записничар                          Председник већа- судија
Драгица Вранић, с.р.            Невена Милојчић,с.р.
      
За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

ВЈ