02.07.2012.

Rešenje II-2 6 UŽ 580-12-verifikacija mandata

Republika Srbija
UPRAVNI SUD 
II-2  6 Už. 580/12
02.07.2012.godine
B e o g r a d



U IME NARODA

  

Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: dr Jadranke Injac, predsednika veća, Jelene Tišma-Jovanović i Biljane Tamburkovski Baković, članova veća, sa sudskim  savetnikom LJiljanom Petrović, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi Miomira Krstića, odbornika Skupštine opštine Bela Palanka sa izborne liste „Ivica Dačić-Socijalistička partija Srbije (SPS), Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), Jedinstvena Srbija (JS), i Aleksandra Simića, odbornika Skupštine opštine Bela Palanka sa izborne liste „Srpska napredna stranka-Tomislav Nikolić“, podnetoj protiv odluke Skupštine opštine Bela Palanka o potvrđivanju mandata odbornika u Skupštini opštine Bela Palanka broj 013-14/2012-I od 06.06.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava – potvrđivanja mandata odbornika, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 02.07.2012.godine, doneo je



P R E S U D U

  
Žalba se ODBIJA.


O b r a z l o ž e nj e

  

U žalbi koju su poštom preporučeno poslali Upravnom sudu dana 08.06.2012. godine, a koja je primljena u ovom sudu dana 11.06.2012. godine u 09,01 časova, žalioci navode da je na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Bela Palanka, održanoj dana 06.06.2012. godine, doneta odluka kojom su potvrđeni mandati odbornika Skupštine opštine Bela Palanka, a koja do današnjeg dana nije dostavljena žaliocima te nisu u mogućnosti da opredele broj Odluke. Nezakonitost odluke ogleda se u tome što je sastav verifikacionog odbora suprotan odredbama člana 7. Poslovnika Skupštine opštine Bela Palanka i u tome što se izveštaj verifikacionog odbora zasniva na proizvoljno datim činjenicama, s obzirom da verifikacioni odbor nije imao na uvid Uverenja o izboru obornika-podnosilaca žalbe, jer se uverenja o izboru do donašnjeg dana nalaze kod kandidata za odbornike koji nisu prisustvovali Konstitutivnoj sednici, odnosno Verifikacioni odbor nije bio u mogućnosti da utvrdi da li su uverenja o izboru odbornika podudaraju sa izveštajem Opštinske izborne komisije o sprovedenim izborima i dodeljenim mandatima, što je u suprotnosti sa članom 8. Poslovnika Skupštine opštine Bela Palanka. Ističu da konstitutivnoj sednici nisu prisustvovali kandidati za odbornike sa izborne liste SPS-PUPS-JS, kao ni kandidati za odbornike sa izborne liste SNS, jer nisu pozvani na nastavak konstitutivne sednice i stoga na konstitutivnoj sednici nisu mogle da se utvrde pravno valjane činjenice na osnovu kojih bi mogla da se donese Odluka o potvrđivanju mandata, odnosno nepotpuno je i netačno utvrđeno činjenično stanje i pogrešno primenjeno materijalno pravo, pa podnosioci žalbe predlažu da sud po utvrđivanju činjeničnog stanja donese presudu kojom će da usvoji žalbu kandidata za odbornike sa izborne liste SPS-PUPS-JS i izborne liste SNS i da poništi odluku o potvrđivanju mandata odbornika Skupštine opštine Bela Palanka od 06.06.2012. godine, kao nezakonitu.

    
U odgovoru na žalbu, koji je dostavljen sa spisima predmeta Upravnom sudu dana 18.06.2012. godine u 08,16 časova, predsednik Skupštine opštine Bela Palanka je istakao da je na osnovu člana 56. stav 3. Zakona o lokalnim izborima („Službeni glasnik RS“ br. 129/07 ... 54/11), predsednik Skupštine opštine Bela Palanka za 06.06.2012. godine sa početkom u 13,00 časova u sali Skupštine opštine Bela Palanka, sazvao konstitutivnu sednicu SO Bela Palanka i na sednicu je bilo uredno pozvano svih 29 odbornika, ali sednica skupštine opštine nije mogla da počne, jer su u sali skupštine opštine bili građani koji su ometali početak sednice vikanjem i zviždanjem u pištaljke, te  predsedavajući nakon što je otvorio konstitutivnu sednicu, zbog velikog broja građana koji su i dalje bili u sali i zviždali, nije mogao da obezbedi red, pa je stoga pozvao odbornike da pređu u malu salu skupštine opštine na istom spratu zgrade i da se nastavi sa radom, a kako su i odbornici, podnosioci ove žalbe, ušli u malu salu skupštine opštine, nisu tačni navodi žalbe da oni – odbornici, nisu pozvani na nastavak sednice. Nakon razmatranja izveštaja opštinske izborne komisije, izabran je Verifikacioni odbor od tri člana u skladu sa članom 7. Poslovnika Skupštine opštine Bela Palanka i Verifikacioni odbor je imao na uvid uverenja o izboru odbornika koja su štampana u tri primerka i jedan je primerak u dokumentaciji opštinske izborne komisije, drugi je uručen odbornicima, a treći je dat skupštini opštine i materijalu sa potpisanim i vraćenim dostavnicama odbornika. Predsedavajući verifikacionog odbora je pročitao izveštaj verifikacionog odbora i predložio skupštini opštine da donese odluku o potvrđivanju mandata i kako je odluka koja se ovom žalbom pobija u svemu doneta u skladu sa zakonom, Statutom opštine i Poslovnikom SO Bela Palanka, predlažu da sud odbije žalbu kao neosnovanu.

  
Ocenom navoda žalbe, odgovora na žalbu i svih dostavljenih spisa ovog predmeta Upravni sud je ocenio:

  - žalba nije osnovana.

  
Iz zapisnika sa konstitutivne sednice Skupštine opštine Bela Palanka zakazane za 06.06.2012. godine sa početkom u 13,00 sati u sali SO Bela Palanka, proizlazi da je odluka o potvrđivanju mandata svih 29 odbornika doneta sa 15 glasova „za“, a da „protiv“ i „uzdržanih“ nije bilo, kao i da je sednica imala potrebnu većinu za odlučivanje. Sud je cenio navode žalbe da žalioci nisu pozvani na nastavak konstitutivne sednice, koji je počeo u 14,40 časova u maloj sali opštine Bela Palanka, ali nalazi da su ovi navodi suprotni dokazima u spisima, s obzirom da su podnosioci žalbe bili prisutni na početku konstitutivne sednice SO Bela Palanka, koja je dana 06.06.2012. godine, počela u 13,00 časova, kada je predsedavajući konstitutivne sednice pozvao sve prisutne da se nastavi sednica u maloj sali Skupštine opštine Bela Palanka, zbog obezbeđivanja reda. Sud je cenio i navode žalbe da Verifikacioni odbor nije bio u mogućnosti da utvrdi da li su uverenja o izboru odbornika podudaraju sa izveštajem opštinske izborne komisije o sprovedenim izborima i dodeljenim mandatima, ali nalazi da su ovi navodi žalbe neosnovani, jer se u spisima dostavljenim sudu nalaze original uverenja o izboru odbornika SO Bela Palanka za sve odbornike, a između ostalih i uverenje broj 013-8/168-10 od 25.05.2012. godine za žalioca Miomira Krstića, koji je izabran za odbornika SO Bela Palanka sa izborne liste „Ivica Dačić-Socijalistička partija Srbije (SPS), Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), Jedinstvena Srbija (JS), i uverenje o izboru odbornika SO Bela Palanka broj 013-8/170-1, kojim se utvrđuje da je Aleksandar Simić izabaran za odbornika Skupštine opštine Bela Palanka sa izborne liste „Srpska napredna stranka-Tomislav Nikolić“ i navedena uverenja su overena i potpisana od strane predsednika Milovanke Milošević i overena pečatom Republike Srbije, Skupštine opštine Bela Palanka, Opštinske izborne komisije.

  
Sa iznetih razloga, nalazeći da su svi navodi žalbe neosnovani i da iz svih dokaza dostavljenih sudu uz odgovor na žalbu proizlazi da je ožalbena Odluka o potvrđivanju mandata odbornika u SO Bela Palanka broj 013-14/2012-I od 06.06.2012. godine doneta u svemu u skladu sa članom 56. Zakona o lokalnim izborima, u vezi člana 42. i 43. istog zakona, sud je žalbu odbio kao neosnovanu.

  
Odredbom člana 31. stav 2. Zakona o lokalnoj samoupravi (“Službeni glasnik RS”, br. 129/07), propisano je da odbornik ima pravo na zaštitu mandata, uključujući i sudsku zaštitu, koja se ostvaruje shodnom primenom zakona kojim se uređuje zaštita izbornog prava u izbornom postupku.

  
Sa iznetih razloga, nalazeći da ožalbenim rešenjem nije povređen zakon na štetu žalilaca, Upravni sud je odlučio kao u dispozitivu presude primenom odredbe člana 49. stav 1. i stav 6. Zakona o lokalnim izborima, u vezi člana 31. stav 2. Zakona o lokalnoj samoupravi i člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima („Službeni glasnik RS“ br. 111/09).
  


PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 02.07.2012.godine, II-2 6  Už. 580/12


Zapisničar                               Predsednik veća- sudija
LJiljana Petrović, s.r.                 dr Jadranka Injac, s.r.


Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić


LJK