14.05.2012.

Rešenje II-2 UŽ 172-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD 
ODELJENJE U NIŠU
II-2 Už 172/12
14. maj 2012. godine
Beograd

 

Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dese Simić, predsednika veća, Tomislava Medveda i Dragana Jovanovića, članova veća, sa sudskim savetnikom Sandrom Gazetić, kao zapisničarem, rešavajući o žalbi dr Dušana Ostojića, kandidata za odbornika izborne liste “Aleksinački pokret za promene”, iz Aleksinca, Knjaza Miloša 140-11, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj  14. maja 2012. godine u 16,17 časova, doneo je


R E Š E NJ E   

 
Žalba SE ODBACUJE.


O b r a z l o ž e nj e
 
  
 Podneskom naslovljenim “predlogom za poništavanje izbora na izbornom mestu Moravica”, podnetim preporučenom poštom ovom sudu 8. maja 2012. godine u 12,16 časova, koji je Upravni sud primio 9. maja 2012. godine u 8,46 časova, podnosilac ukazuje na nepravilnosti na navedenom biračkom mestu.
 

 Upravni sud je rešenjem, Už. 172/12 od 9. maja 2012. godine, naložio podnosiocu žalbe, tretirajući navedeni podnesak kao žalbu, da odmah otkloni nedostatke žalbe, na taj način što će se precozno izjasniti u kom svojstvu kao i sa kojih razloga podnosi žalbu i protiv kog rešenja izborne komisije, sve u skladu sa odredbama člana 54. Zakona o lokalnim izborima i člana 97. Zakona o izboru narodnih poslanika. Podnosilac žalbe je upozoren da će njegova žalba biti odbačena ukoliko ne postupi po rešenju Suda.

Podneskom, upućenim preporučenom pošiljkom 11. maja 2012. godine u 12,12 časova, koji je ovaj sud primio 14. maja 2012. godine u 9,30 časova, podnosilac žalbe je detaljno opisao povrede u toku sprovođenja izbora na biračkom mestu 68 – Moravica, gde su u birački spisak na dan glasanja rukom uneta imena tri birača koji su glasali, zbog čega je podneo pisani prigovor Izbornoj komisiji Opštine Aleksinac. Smatra da su ispunjeni uslovi da se, zbog opisane povrede u toku sprovođenja izbora, poništi glasanje na navedenom biračkom mestu.

Odredbom člana 52. stav 1. Zakona o lokalnim izborima („Službeni glasnik RS“, broj 129/07,... i 34/11), propisano je da birač, kandidat za odbornika ili predlagač kandidata ima pravo da podnese prigovor izbornoj komisiji jedinice lokalne samouprave zbog nepravilnostri u postupku kandidovanja, sprovođenja, utvrđivanja i objavljivanja rezultata izbora, koji se, prema stavu 2. istog člana, podnosi u roku od 24 časa od dana kada je doneta odluka, odnosno izvršena radnja  ili izvršen propust.  

U konkretnom slučaju podnetom žalbom žalilac ide za tim da su na navedenom biračkom mestu načinjene povrede u toku sprovođenja izbora. Očigledno je dakle, imajući u vidu navedene odredbe Zakona, da je žalilac nakon podnošenja zahteva za uvid u izborni materijal, što je sadžina njegovog zahteva upućenog 8. maja 2012. godine Izbornoj komisiji Opštine Aleksinac, a koji je dostavio Sudu uz podnetu žalbu, trebalo da Izbornoj komisiji podnese prigovor, a da tek ako odlukom po prigovoru ne bude zadovoljan ili odluka ne bude doneta u zakonom propisanom roku, dalju zaštitu svojih izbornih prava ostvaruje podnošenjem žalbe ovom sudu.
 

Kako žalilac nije postupio na opisani način,  Upravni sud je,   na osnovu  člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima shodnom primenom  člana 26. stav 2. a u vezi stava 1. tačka 1. Zakona o upravnim sporovima („Službeni glasnik RS“, broj 111/09),  odlučio kao u dispozitivu rešenja.
   
    
REŠENO U UPRAVNOM SUDU 
dana 14. maj 2012. godine, u 16,17 časova, II-2  Už 172/12


Zapisničar                              Predsednik veća- sudija
Sandra Gazetić,s.r.                        Desa Simić,s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

RR