Београд, 14.05.2012.

Решење II-2 УЖ 172-12-заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД 
ОДEЉЕЊЕ У НИШУ
II-2 Уж 172/12
14. мај 2012. године
Београд

 

Управни суд, у већу састављеном од судија: Десе Симић, председника већа, Томислава Медведа и Драгана Јовановића, чланова већа, са судским саветником Сандром Газетић, као записничарем, решавајући о жалби др Душана Остојића, кандидата за одборника изборне листе “Алексиначки покрет за промене”, из Алексинца, Књаза Милоша 140-11, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној  14. маја 2012. године у 16,17 часова, донео је


Р Е Ш Е Њ Е   

 
Жалба СЕ ОДБАЦУЈЕ.


О б р а з л о ж е њ е
 
  
 Поднеском насловљеним “предлогом за поништавање избора на изборном месту Моравица”, поднетим препорученом поштом овом суду 8. маја 2012. године у 12,16 часова, који је Управни суд примио 9. маја 2012. године у 8,46 часова, подносилац указује на неправилности на наведеном бирачком месту.
 

 Управни суд је решењем, Уж. 172/12 од 9. маја 2012. године, наложио подносиоцу жалбе, третирајући наведени поднесак као жалбу, да одмах отклони недостатке жалбе, на тај начин што ће се прецозно изјаснити у ком својству као и са којих разлога подноси жалбу и против ког решења изборне комисије, све у складу са одредбама члана 54. Закона о локалним изборима и члана 97. Закона о избору народних посланика. Подносилац жалбе је упозорен да ће његова жалба бити одбачена уколико не поступи по решењу Суда.

Поднеском, упућеним препорученом пошиљком 11. маја 2012. године у 12,12 часова, који је овај суд примио 14. маја 2012. године у 9,30 часова, подносилац жалбе је детаљно описао повреде у току спровођења избора на бирачком месту 68 – Моравица, где су у бирачки списак на дан гласања руком унета имена три бирача који су гласали, због чега је поднео писани приговор Изборној комисији Општине Алексинац. Сматра да су испуњени услови да се, због описане повреде у току спровођења избора, поништи гласање на наведеном бирачком месту.

Одредбом члана 52. став 1. Закона о локалним изборима („Службени гласник РС“, број 129/07,... и 34/11), прописано је да бирач, кандидат за одборника или предлагач кандидата има право да поднесе приговор изборној комисији јединице локалне самоуправе због неправилностри у поступку кандидовања, спровођења, утврђивања и објављивања резултата избора, који се, према ставу 2. истог члана, подноси у року од 24 часа од дана када је донета одлука, односно извршена радња  или извршен пропуст.  

У конкретном случају поднетом жалбом жалилац иде за тим да су на наведеном бирачком месту начињене повреде у току спровођења избора. Очигледно је дакле, имајући у виду наведене одредбе Закона, да је жалилац након подношења захтева за увид у изборни материјал, што је саджина његовог захтева упућеног 8. маја 2012. године Изборној комисији Општине Алексинац, а који је доставио Суду уз поднету жалбу, требало да Изборној комисији поднесе приговор, а да тек ако одлуком по приговору не буде задовољан или одлука не буде донета у законом прописаном року, даљу заштиту својих изборних права остварује подношењем жалбе овом суду.
 

Како жалилац није поступио на описани начин,  Управни суд је,   на основу  члана 54. став 3. Закона о локалним изборима сходном применом  члана 26. став 2. а у вези става 1. тачка 1. Закона о управним споровима („Службени гласник РС“, број 111/09),  одлучио као у диспозитиву решења.
   
    
РЕШЕНО У УПРАВНОМ СУДУ 
дана 14. мај 2012. године, у 16,17 часова, II-2  Уж 172/12


Записничар                              Председник већа- судија
Сандра Газетић,с.р.                        Деса Симић,с.р.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

РР