11.05.2012.

Rešenje II-2 UŽ 282-12 od 11.05.2012.-zaštita izbornog prava

 

Republika Srbija

 

 

UPRAVNI SUD

 

 

ODELJENJE U NIŠU

 

 

II-2 Už 282/12

 

 

11. maj 2012. godine

 

 

Beograd

 

 

 

 

 

 

Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dese Simić, predsednika veća, Tomislava Medveda i Dragana Jovanovića, članova veća, sa sudskim savetnikom Sandrom Gazetić, kao zapisničarem, rešavajući o žalbi Izborne liste „DSS - NSD – Goran Ilić“, koju zastupa ovlašćeno lice Goran Ilić, iz Jovanovca, 18258 Krajkovac, protiv Izborne komisije Opštine Merošina, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj 11. maja 2012. godine u 16,17 časova, doneo je

 

 

 

R E Š E NJ E

 

 

Žalba SE ODBACUJE.

 

 

O b r a z l o ž e nj e

 

 

 

 

Žalbom podnetom ovom sudu 10. maja 2012. godine u 7,32 časova, koju je Upravni sud primio 11. maja 2012. godine u 9,05 časova, žalilac navodi da je povređen zakon na štetu Izborne liste kada mu Izborna komisija, kao ovlašćenom licu, nije omogućila da izvrši uvid u izborni materijal iako je zahtev pokušao da podnese 7. i 8. maja 2012. godine i konačno ga predao 9. maja 2012. godine. Smatra da je time sprečen da podnese prigovor zbog nepravilnosti u toku glasanja, odnosno da je Izborna komisija povredila odredbe člana 32. i 52. Zakona o lokalnim izborima, na štetu navedene izborne liste. Predlaže da Sud poništi rešenje Izborne komisije o raspodeli mandata.

 

 

 

Nakon ocene podnete žalbe, Upravni sud je našao da žalbu treba odbaciti.

 

 

 

Odredbom člana 8. stav 4. Zakona o lokalnim izborima („Službeni glasnik RS“, broj 129/07,... i 34/11), propisano je da predstavnici podnosilaca izbornih lista i kandidati za odbornike imaju pravo uvida u izborni materijal, a naročito u izvode iz biračkih spiskova, zapisnike biračkog odbora, zapisnike izbornih komisija i glasačke listiće. Uvid se vrši u službenim prostorijama izborne komisije. Uvid u izborni materijal može se izvršiti u roku od pet dana od dana održavanja izbora. A, prema odredbi člana 52. stav 1. istog zakona, birač, kandidat za odbornika ili predlagač kandidata ima pravo da podnese prigovor izbornoj komisiji jedinice lokalne samouprave zbog nepravilnostri u postupku kandidovanja, sprovođenja, utvrđivanja i objavljivanja rezultata izbora, koji se, prema stavu 2. istog člana, podnosi u roku od 24 časa od dana kada je doneta odluka, odnosno izvršena radnja ili izvršen propust.

 

 

 

 

U konkretnom slučaju podnetom žalbom žalilac ide za tim da je Opštinska izborna komisija Opštine Merošina propustila da mu omogući uvid u izborni materijal. Očigledno je dakle, imajući u vidu navedene odredbe Zakona, da je žalilac nakon podnošenja zahteva za uvid u izborni materijal trebalo da Izbornoj komisiji podnese prigovor, a da tek ako odlukom po prigovoru nije zadovoljan ili odluka ne bude doneta u zakonom propisanom roku, dalju zaštitu svojih izbornih prava ostvaruje podnošenjem žalbe ovom sudu. S druge strane žalilac ne navodi da je protiv rešenja Izborne komisije o raspodeli mandata izjavio prigovor da bi pod istim uslovima pred ovim sudom štitio svoja izborna prava.

 

 

 

Kako žalilac nije postupio na opisani način, Upravni sud je, na osnovu člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima shodnom primenom člana 26. stav 2. a u vezi stava 1. tačka 1. Zakona o upravnim sporovima („Službeni glasnik RS“, broj 111/09), odlučio kao u dispozitivu rešenja.

 

 

 

REŠENO U UPRAVNOM SUDU

 

dana 11. maj 2012. godine, u 16,17 časova, II-2 Už 282/12

 

 

 

Zapisničar                                    Predsednik veća- sudija

 

Sandra Gazetić,s.r.                        Desa Simić,s.r.

 

 

 

Za tačnost otpravka

 

Upravitelj pisarnice

 

Dejan Đurić

 

RR