Београд, 11.05.2012.

Решење II-2 УЖ 282-12 од 11.05.2012.-заштита изборног права

 

Република Србија

 

 

УПРАВНИ СУД

 

 

ОДEЉЕЊЕ У НИШУ

 

 

II-2 Уж 282/12

 

 

11. мај 2012. године

 

 

Београд

 

 

 

 

 

 

Управни суд, у већу састављеном од судија: Десе Симић, председника већа, Томислава Медведа и Драгана Јовановића, чланова већа, са судским саветником Сандром Газетић, као записничарем, решавајући о жалби Изборне листе „ДСС - НСД – Горан Илић“, коју заступа овлашћено лице Горан Илић, из Јовановца, 18258 Крајковац, против Изборне комисије Општине Мерошина, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној 11. маја 2012. године у 16,17 часова, донео је

 

 

 

Р Е Ш Е Њ Е

 

 

Жалба СЕ ОДБАЦУЈЕ.

 

 

О б р а з л о ж е њ е

 

 

 

 

Жалбом поднетом овом суду 10. маја 2012. године у 7,32 часова, коју је Управни суд примио 11. маја 2012. године у 9,05 часова, жалилац наводи да је повређен закон на штету Изборне листе када му Изборна комисија, као овлашћеном лицу, није омогућила да изврши увид у изборни материјал иако је захтев покушао да поднесе 7. и 8. маја 2012. године и коначно га предао 9. маја 2012. године. Сматра да је тиме спречен да поднесе приговор због неправилности у току гласања, односно да је Изборна комисија повредила одредбе члана 32. и 52. Закона о локалним изборима, на штету наведене изборне листе. Предлаже да Суд поништи решење Изборне комисије о расподели мандата.

 

 

 

Након оцене поднете жалбе, Управни суд је нашао да жалбу треба одбацити.

 

 

 

Одредбом члана 8. став 4. Закона о локалним изборима („Службени гласник РС“, број 129/07,... и 34/11), прописано је да представници подносилаца изборних листа и кандидати за одборнике имају право увида у изборни материјал, а нарочито у изводе из бирачких спискова, записнике бирачког одбора, записнике изборних комисија и гласачке листиће. Увид се врши у службеним просторијама изборне комисије. Увид у изборни материјал може се извршити у року од пет дана од дана одржавања избора. А, према одредби члана 52. став 1. истог закона, бирач, кандидат за одборника или предлагач кандидата има право да поднесе приговор изборној комисији јединице локалне самоуправе због неправилностри у поступку кандидовања, спровођења, утврђивања и објављивања резултата избора, који се, према ставу 2. истог члана, подноси у року од 24 часа од дана када је донета одлука, односно извршена радња или извршен пропуст.

 

 

 

 

У конкретном случају поднетом жалбом жалилац иде за тим да је Општинска изборна комисија Општине Мерошина пропустила да му омогући увид у изборни материјал. Очигледно је дакле, имајући у виду наведене одредбе Закона, да је жалилац након подношења захтева за увид у изборни материјал требало да Изборној комисији поднесе приговор, а да тек ако одлуком по приговору није задовољан или одлука не буде донета у законом прописаном року, даљу заштиту својих изборних права остварује подношењем жалбе овом суду. С друге стране жалилац не наводи да је против решења Изборне комисије о расподели мандата изјавио приговор да би под истим условима пред овим судом штитио своја изборна права.

 

 

 

Како жалилац није поступио на описани начин, Управни суд је, на основу члана 54. став 3. Закона о локалним изборима сходном применом члана 26. став 2. а у вези става 1. тачка 1. Закона о управним споровима („Службени гласник РС“, број 111/09), одлучио као у диспозитиву решења.

 

 

 

РЕШЕНО У УПРАВНОМ СУДУ

 

дана 11. мај 2012. године, у 16,17 часова, II-2 Уж 282/12

 

 

 

Записничар                                    Председник већа- судија

 

Сандра Газетић,с.р.                        Деса Симић,с.р.

 

 

 

За тачност отправка

 

Управитељ писарнице

 

Дејан Ђурић

 

РР