24.05.2012.

Rešenje II-4 UŽ 526-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD 
II-4 Už. 526/12
24.05.2012. godine
B e o g r a d


Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dese Simić, predsednika veća, Tomislava Medveda i Dragana Jovanovića, članova veća, sa sudijskim pomoćnikom Sandrom Gazetić, kao zapisničarem, rešavajući o žalbi Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Ražanj, čije je ovlašćeno lice Radivoje Rakić  iz Ražnja, Mihajla Vujića 2, radi poništaja obaveštenja Opštinske izborne komisije Ražanj, broj 013-185/12-11 od 18.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća, održanoj dana 24.05.2012. godine u 13,50 časova, doneo je

REŠENJE

  
Žalba SE ODBACUJE.

O b r a z l o ž e nj e

  
Žalbom podnetom ovom sudu dana 21.05.2012. godine u 17,39 časova, poštom preporučeno, koja je u Upravnom sudu primljena 23.05. 2012. godine u 08,47 časova, žalilac navodi da je predsednik Komisije postupila suprotno odredbama Zakona o lokalnim izborima, prilikom razmatranja prigovora koji je zaveden pod brojem 013-185/12-11 od 17.05.2012. godine, te da je odlučivala u formi obaveštenja, a ne u formi rešenja. Zbog ovakvog postupanja Komisija je pokušala da onemogući podnosioca prigovora da iskoristi pravno sredstvo koje mu pripada po zakonu, odnosno da podnese žalbu Upravnom sudu. Takođe, predsednica Komisije je vršila raspodelu mandata bez sednice Komisije i izdala odbornička uverenja, čime je neovlašćeno preuzela ingerencije Opštinske izborne komisije. Predlaže da Sud usvoji žalbu i da poništi odluku predsednika Opštinske izborne komisije Ražanj o raspodeli mandata i o utvrđivanju konačnih rezulatata izbora za odbornike Skupštine Opštine Ražanj.

  
Opštinska izborna komisija Ražanj je dana 23.05.2012. godine u 17,20 časova, dostavila Sudu odgovor na žalbu, sa napomenom da se spisi predmeta ove izborne stvari nalaze u spisima predmeta Upravnog suda broj Už. 517/12, te u svom odgovoru navodi da je po prigovoru žalioca već odlučivala svojim rešenjem broj 013-173/12-11 od 17.05.2012. godine, kojim je prigovor žalioca od 08.05.2012. godine odbila, pa smatra da je žalba u istoj izbornoj stvari nedopuštena, budući da je sadržina prigovora istovetna sa prigovorom o kome je već odlučila pomenutim rešenjem, te da je stoga i obavestila žalioca da o istom prigovoru neće ponovo odlučivati i predlaže da Sud odbaci žalbu, kao nedopuštenu ili da je odbije, kao neosnovanu, ukoliko ne prihvati da je žalba nedopuštena.

  
Odlučujući o podnetoj žalbi, postupajući po pravilima postupka propisanim Zakonom o upravnim sporovima, čije se odredbe shodno primenjuju na osnovu odredbe člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima, ocenom navoda žalbe, odgovora na žalbu, kao i svih spisa ove izborne stvari, dostavljenih uz žalbu i uz odgovor na žalbu, Upravni sud nalazi da je žalba blagovremena, ali da je nedopuštena i da je valja odbaciti, jer žalilac ne spada u krug lica pravno legitimisanih za podnošenje ove žalbe.  

  
Na osnovu stanja spisa, podnetih uz žalbu, kao i uz odgovor na žalbu vidi se da je, u konkretnom slučaju, žalbu podneo Opštinski odbor Srpske napredne stranke Ražanj, te da je žalbu potpisao Radivoje Rakić, predsednik Opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Ražnju. Iz spisa, dalje, proizlazi da je rešenjem Opštinske izborne komisije Ražanj, broj 013-72/12-11 od 12.04.2012. godine, proglašena Izborna lista pod rednim brojem 9, pod nazivom : Pokrenimo Ražanj – Tomislav Nikolić ( Srpska napredna stranka, Pokret snaga Srbije – BK ), koju je podnela Koalicija Srpske napredne stranke i Pokreta snaga Srbije.   

 
Odredbom člana 51. Zakona o lokalnim izborima propisano je da svaki birač, kandidat za odbornika i predlagač kandidata ima pravo na zaštitu izbornog prava, po postupku utvrđenom ovim Zakonom. Odredbom člana 5. stav 1. ovog zakona propisano je da se odbornici biraju na osnovu lista političkih stranaka, njihovih koalicija i lista koje predlože grupe građana ( u daljem tekstu: izborna lista ). Odredbom člana 18. stav 1. istog zakona propisano je da kandidate za odbornike mogu predlagati registrovane političke stranke, koalicije registrovanih političkih stranaka, kao i grupe građana čije izborne liste svojim potpisima podrži najmanje 30 birača po predlogu za svakog kandidata na izbornoj listi. Predlagač mora na izbornoj listi imati najmanje jednu trećinu kandidata od ukupnog broja odbornika koji se bira.

 
Kako je žalbu podneo Opštinski odbor Srpske napredne stranke Ražanj, jasno je da podnosilac žalbe ne spada u krug lica iz člana 51. Zakona o lokalnim izborima, dakle, ne spada u krug lica za koje je obezbeđeno pravo na zaštitu izbornog prava po postupku utvrđenom ovim zakonom. 
 
 
Zbog svega navedenog, budući da žalilac nije predlagač kandidata, već je, u konkretnom slučaju, predlagač kandidata za izbor odbornika Skupštine Opštine Ražanj koalicija registrovanih političkih stranaka, to je žalbu mogla da podnese samo ova Koalicija, tako da žaliocu, na osnovu odredbe člana 51. Zakona o lokalnim izborima, ne pripada pravo na zaštitu izbornog prava po postupku utvrđenom ovim zakonom, jer nema na zakonu zasnovan interes, u smislu odredbe člana 11. stav 1. Zakona o upravnim sporovima, pa je Sud, primenom odredbe člana 26. stav 2., a u vezi sa stavom 1. tačka 4. Zakona o upravnim sporovima, koje odredbe se shodno primenjuju na osnovu odredbe člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima, ovu žalbu odbacio, odlučujući kao u dispozitivu rešenja.
 
REŠENO U UPRAVNOM SUDU
dana: 24.05.2012. godine u 13,50 časova, II-4 Už. 526/12

Zapisničar                                              Predsednik veća-sudija
Sandra Gazetić,s.r.                                     Desa Simić,s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić


RR