11.05.2012.

Rešenje III-1 UŽ 180-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD 
Odeljenje u Novom Sadu
III-1  Už.  180/12
Dana: 11.05.2012. godine
B e o g r a d


U IME NARODA


                       Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Mirjane Cvetković, predsednika veća,  dr Vladana Stanojeva i Suzane Guduraš, članovi veća, sa sudskim savetnikom Majom Panić, kao zapisničarem, odlučujući po žalbi Grupe građana ''Unapredimo grad i selo'' iz Pančeva, protiv rešenja Izborne komisije grada Pančeva broj I-01-013-5/2012-187 od 07.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 11.05.2012. godine, u 11,55 časova, doneo je


  P R E S U D U

  Žalba se USVAJA i PONIŠTAVA se rešenje Izborne komisije grada Pančeva broj I-01-013-5/2012-187 od 07.05.2012. godine.

O b r a z l o ž e nj e


  Ožalbenim rešenjem odbijen je prigovor Grupe građana ''Unapredimo grad i selo'' podnet Izbornoj komisiji grada Pančeva dana 07. maja 2012. godine u 14,06 časova, kojim je traženo da se podnosiocu prigovora omogući uvid u izborne liste za izbor odbornika za Skupštinu grada Pančeva na izbornim mestima u Banatskom Novom Selu, Glogonju, Omoljici, Dolovu i Vojlovici, kao neosnovan.

 

   Žalbom, podnetoj Izbornoj komisiji grada Pančeva, koja je dostavljena Upravnom sudu 09.05.2012. godine u 23,18 časova, žalilac osporava ožalbeno rešenje Izoborne komisije grada Pančeva i navodi da je 07.05.2012. godine u 14,06 časova podneo prigovor Izbornoj komisiji grada Pančeva u kome je zahtevao da mu se dozvoli da izvrši uvid u izborni materijal za izbor odbornika grada Pančeva na izbornim mestima u Banatskom Novom Selu, Glogonju, Omoljici, Dolovu i Vojlovici, s obzirom da na tim biračkim mestima, podnosilac prigovora nije imao posmatrače, te s obzirom da sumnja da su rezultati krivotvoreni na štetu izborne liste podnosioca prigovora. Smatra da je izborna komisija grada Pančeva ožalbenim rešenjem grubo prekršila odredbe člana 51. i 52. stav 1. Zakona o lokalnim izborima, jer nije dopustila podnosiocu liste da izvrši uvid u izborni materijal kako bi podnosilac liste mogao da podnese prigovor zbog nepravilnosti u pogledu sprovođenja izbora. Predložila je da sud ukine ožalbeno rešenje i naloži Izbornoj komisiji da mu dozvoli da izvrši uvid u izborni materijal.


  U odgovoru na žalbu dostavljenu Upravnom sudu 10.05.2012. godine u 19,00 časova sa žalbenim spisima predmeta, Izborna komisija grada Pančeva navodi da je dana 07.05.2012. godine ovaj podnosilac izborne liste dostavio pismeno koje je nazvao prigovor, sa molbom da mu se omogući uvid u izborne liste za izbor odbornika u Skupštinu grada Pančeva i to na izbornim mestima u Banatskom Novom Selu, Glogonju, Dolovu i Vojlovici. U prigovoru je traženo da se omogući ovom podnosiocu uvid u izborne liste u navedenim mestima, a koji, što je tačno, nije imao posmatrače, jer nije ispunio predviđene uslove po Zakonu za imenovanje svojih predstavnika u prošireni sastav biračkih odbora i kako isti sumnja u krivotvorenost rezultata. Uvidom u zapisnike sa biračkih mesta u navedenim mestima, komisija je utvrdila da na izbornim mestima u ovim naseljenim mestima nije bilo prigovora. Izborna komisija takođe, nije utvrdila nijedan drugi propust koji bi ukazivao na bilo kakvu nepravilnost, a pogotovu nije utvrdila ništa što bi ukazivalo da je nešto na pomenutim biračkim mestima činjeno na štetu podnosioca ovog prigovora. Izborna komisija grada Pančeva dalje u odgovoru navodi da nije primetila nijednu radnju koja bi ukazivala na uskraćivanje prava na zaštitu predviđenu zakonom od strane biračkih odbora koji su radili u ovim naseljenim mestima, a niti ovaj podnosilac žalbe navodi bilo kakvu radnju i objašnjava da bi se o njoj komisija mogla u meritumu izjasniti. Iz navedenih razloga predlaže da Upravni sud žalbu odbije.


  Odlučujući o podnetoj žalbi, koja je blagovremena i dopuštena, na osnovu odredbe člana 54. stav 1. i 3. Zakona o lokalnim izborima (''Službeni glasnik RS'', br. 129/07, 34/10 i 54/11), ocenom navoda žalbe, odgovora na žalbu i dostavljenih spisa predmeta, Upravni sud je našao da je žalba osnovana. 


  Odredbom člana 64. Zakona o izboru narodnih poslanika (''Službeni glasnik RS'', br. 35/2000-104/2009), koji se primenjuje na osnovu člana 58. Zakona o lokalnim izborima, propisano je da predstavnici podnosilaca izbornih lista i kandidati za poslanike imaju pravo uvida u izborni materijal, a naročito u izvode iz biračkih spiskova, zapisnike biračkog odbora, zapisnike Republičke izborne komisije i glasačke listiće. Uvid se vrši u službenim prostorijama Republičke izborne komisije, kao i kod organa kod kojih se izborni materijal nalazi. Uvid u izborni materijal se može izvršiti u roku od 5 dana od dana održavanja izbora.


  U konkretnom slučaju, sud nalazi da se Izborna komisija grada Pančeva nije pridržavala odredaba navedenog zakona. Naime, ožalbenim rešenjem, odbijen je prigovor podnosioca žalbe zbog toga što je Izborna komisija grada Pančeva uvidom u Zapisnike sa svih biračkih mesta u Banatskom Novom Selu, Glogonju, Omoljici, Dolovu i Vojlovici utvrdila da ni u jednom zapisniku ne postoji prigovor, niti primedba u pogledu sprovođenja izbora i utvrđivanju izbornih rezultata na navedenim biračkim mestima. Međutim, ove činjenice na koje se poziva Izborna komisija grada Pančeva, ne oslobađaju navedenu komisiju obaveze propisane članom 64. Zakona o izboru narodnih poslanika da dozvoli uvid u izborni materijal podnosiocu žalbe.


  Sa iznetih razloga, nalazeći da je ožalbenim rešenjem povređen zakon na štetu žalioca, Upravni sud je odlučio kao u dispozitivu ove presude, primenom odredbi člana 54. stav 3. i 4. i člana 55. stav 1. Zakona o lokalnim izborima i shodnom primenom člana 40. stav 1. i 2. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni glasnik RS'', br. 111/09).


PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 11.05.2012. godine, III-1  Už. 180/12 u 11,55 časova


Zapisničar                                      Predsednik veća- sudija
Maja Panić,s.r.                                Mirjana Cvetković.s.r.


Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

AM