Београд, 11.05.2012.

Решење III-1 УЖ 180-12-заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД 
Одељење у Новом Саду
III-1  Уж.  180/12
Дана: 11.05.2012. године
Б е о г р а д


У ИМЕ НАРОДА


                       Управни суд, у већу састављеном од судија: Мирјане Цветковић, председника већа,  др Владана Станојева и Сузане Гудураш, чланови већа, са судским саветником Мајом Панић, као записничарем, одлучујући пo жалби Групе грађана ''Унапредимо град и село'' из Панчева, против решења Изборне комисије града Панчева број I-01-013-5/2012-187 од 07.05.2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 11.05.2012. године, у 11,55 часова, донео је


  П Р Е С У Д У

  Жалба се УСВАЈА и ПОНИШТАВА се решење Изборне комисије града Панчева број I-01-013-5/2012-187 од 07.05.2012. године.

О б р а з л о ж е њ е


  Ожалбеним решењем одбијен је приговор Групе грађана ''Унапредимо град и село'' поднет Изборној комисији града Панчева дана 07. маја 2012. године у 14,06 часова, којим је тражено да се подносиоцу приговора омогући увид у изборне листе за избор одборника за Скупштину града Панчева на изборним местима у Банатском Новом Селу, Глогоњу, Омољици, Долову и Војловици, као неоснован.

 

   Жалбом, поднетој Изборној комисији града Панчева, која је достављена Управном суду 09.05.2012. године у 23,18 часова, жалилац оспорава ожалбено решење Изоборне комисије града Панчева и наводи да је 07.05.2012. године у 14,06 часова поднео приговор Изборној комисији града Панчева у коме је захтевао да му се дозволи да изврши увид у изборни материјал за избор одборника града Панчева на изборним местима у Банатском Новом Селу, Глогоњу, Омољици, Долову и Војловици, с обзиром да на тим бирачким местима, подносилац приговора није имао посматраче, те с обзиром да сумња да су резултати кривотворени на штету изборне листе подносиоца приговора. Сматра да је изборна комисија града Панчева ожалбеним решењем грубо прекршила одредбе члана 51. и 52. став 1. Закона о локалним изборима, јер није допустила подносиоцу листе да изврши увид у изборни материјал како би подносилац листе могао да поднесе приговор због неправилности у погледу спровођења избора. Предложила је да суд укине ожалбено решење и наложи Изборној комисији да му дозволи да изврши увид у изборни материјал.


  У одговору на жалбу достављену Управном суду 10.05.2012. године у 19,00 часова са жалбеним списима предмета, Изборна комисија града Панчева наводи да је дана 07.05.2012. године овај подносилац изборне листе доставио писмено које је назвао приговор, са молбом да му се омогући увид у изборне листе за избор одборника у Скупштину града Панчева и то на изборним местима у Банатском Новом Селу, Глогоњу, Долову и Војловици. У приговору је тражено да се омогући овом подносиоцу увид у изборне листе у наведеним местима, а који, што је тачно, није имао посматраче, јер није испунио предвиђене услове по Закону за именовање својих представника у проширени састав бирачких одбора и како исти сумња у кривотвореност резултата. Увидом у записнике са бирачких места у наведеним местима, комисија је утврдила да на изборним местима у овим насељеним местима није било приговора. Изборна комисија такође, није утврдила ниједан други пропуст који би указивао на било какву неправилност, а поготову није утврдила ништа што би указивало да је нешто на поменутим бирачким местима чињено на штету подносиоца овог приговора. Изборна комисија града Панчева даље у одговору наводи да није приметила ниједну радњу која би указивала на ускраћивање права на заштиту предвиђену законом од стране бирачких одбора који су радили у овим насељеним местима, а нити овај подносилац жалбе наводи било какву радњу и објашњава да би се о њој комисија могла у меритуму изјаснити. Из наведених разлога предлаже да Управни суд жалбу одбије.


  Одлучујући о поднетој жалби, која је благовремена и допуштена, на основу одредбе члана 54. став 1. и 3. Закона о локалним изборима (''Службени гласник РС'', бр. 129/07, 34/10 и 54/11), оценом навода жалбе, одговора на жалбу и достављених списа предмета, Управни суд је нашао да је жалба основана. 


  Одредбом члана 64. Закона о избору народних посланика (''Службени гласник РС'', бр. 35/2000-104/2009), који се примењује на основу члана 58. Закона о локалним изборима, прописано је да представници подносилаца изборних листа и кандидати за посланике имају право увида у изборни материјал, а нарочито у изводе из бирачких спискова, записнике бирачког одбора, записнике Републичке изборне комисије и гласачке листиће. Увид се врши у службеним просторијама Републичке изборне комисије, као и код органа код којих се изборни материјал налази. Увид у изборни материјал се може извршити у року од 5 дана од дана одржавања избора.


  У конкретном случају, суд налази да се Изборна комисија града Панчева није придржавала одредаба наведеног закона. Наиме, ожалбеним решењем, одбијен је приговор подносиоца жалбе због тога што је Изборна комисија града Панчева увидом у Записнике са свих бирачких места у Банатском Новом Селу, Глогоњу, Омољици, Долову и Војловици утврдила да ни у једном записнику не постоји приговор, нити примедба у погледу спровођења избора и утврђивању изборних резултата на наведеним бирачким местима. Међутим, ове чињенице на које се позива Изборна комисија града Панчева, не ослобађају наведену комисију обавезе прописане чланом 64. Закона о избору народних посланика да дозволи увид у изборни материјал подносиоцу жалбе.


  Са изнетих разлога, налазећи да је ожалбеним решењем повређен закон на штету жалиоца, Управни суд је одлучио као у диспозитиву ове пресуде, применом одредби члана 54. став 3. и 4. и члана 55. став 1. Закона о локалним изборима и сходном применом члана 40. став 1. и 2. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'', бр. 111/09).


ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 11.05.2012. године, III-1  Уж. 180/12 у 11,55 часова


Записничар                                      Председник већа- судија
Маја Панић,с.р.                                Мирјана Цветковић.с.р.


За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

АМ