11.05.2012.

Rešenje III-1UŽ 208-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija

UPRAVNI SUD

Odeljenje u Novom Sadu

III-1 Už. 208/12

Dana: 11.05.2012. godine

B e o g r a d

 

 

U IME NARODA

 

 

 

Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Mirjane Cvetković, predsednika veća, dr Vladana Stanojeva i Suzane Guduraš, članovi veća, sa sudskim savetnikom Majom Panić, kao zapisničarem, odlučujući po žalbi Budošan Dragana iz Sremske Mitrovice, Ul. Železnička 37/6, protiv rešenja Izborne komisije grada Sremska Mitrovica broj 013-21/2012-I od 09.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 11.05.2012. godine, u 12,00 časova, doneo je

 

 

P R E S U D U

 

 

Žalba se USVAJA i PONIŠTAVA se rešenje Izborne komisije grada Sremska Mitrovica broj 013-21/2012-I od 09.05.2012. godine.

 

O b r a z l o ž e nj e

 

 

Ožalbenim rešenjem odbijen je kao neosnovan prigovor Budošan Dragana iz Sremske Mitrovice izjavljen na regularnost u postupku izbora odbornika u Skupštinu grada Sremska Mitrovica na biračkom mestu 53.

 

 

 

 

Žalbom, podnetom Upravnom sudu 10.05.2012. godine u 12,45 časova, žalilac osporava ožalbeno rešenje, ističući da je na biračkom mestu broj 53 Sutjeska 2, u postupku sprovođenja izbora za odbornike Skupštine grada Sremska Mitrovica izvršena povreda biračkog prava, jer je tokom izbora od strane zamenika predsednika tog biračkog odbora, izvršeno upisivanja građanina Svilokos (Vojina) Zorana, jmbg 1705959890010, sa prebivalištem u Sremskoj Mitrovici, Ulica Železnička broj 45, u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska za izbor odbornika u Skupštinu grada Sremska Mitrovica, što je suprotno odredbama člana 71. Zakona o izboru narodnih poslanika i člana 17. Pravila o radu biračkog odbora za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 6. maj 2012. godine, pa je zbog toga ožalbeno rešenje nezakonito. Ističe da su odredbe navedenih propisa imperativnog karaktera i zabranjuju bilo kakvu promenu u izvodu iz biračkog spiska na dan izbora, a biračkim odborima zabranjuju da vrše bilo kakva dopisivanja ili promene u izvodu iz biračkog spiska. Činjenicu o direktnom kršenju zakona utvrdila i sama Izborna komisija, te je bila dužna da usvoji prigovor i donese Odluku o raspuštanju biračkog odbora i ponavljanju izbora na tom biračkom mestu. Navodi o tome da birački odbor nije dozvolio Svilokos Zoranu da glasa, nisu utemeljeni ni na jednom dokazu, nego predstavljaju proizvoljnu konstrukciju smišljenu da bi se opravdalo odbijanje prigovora. Na osnovu svega iznetog, predlaže da sud uvaži žalbu i osporeno rešenje ukine, te predmet vrati na ponovno odlučivanje ili da žalbu uvaži i ožalbeno rešenje preinači tako da se utvrdi povreda izbornog prava, raspusti birački odbor i naloži ponavljanje izbora.

 

U odgovoru na žalbu dostavljenom Upravnom sudu 11.05.2012. godine u 09,15 časova Izborna komisija grada Sremska Mitrovica navodi da je uvidom u izvod iz biračkog spiska utvrdila da je zaista postojalo neovlašćeno dopisivanje u birački spisak od strane članova biračkog odbora na sam dan glasanja, što je u suprotnosti sa odredbama Zakona o izboru narodnih poslanika. Takođe, uvidom u zapisnik o radu biračkog odbora utvrdila je da se broj lica koja su glasala podudara sa brojem lica koja su zaokružena u biračkom spisku, a da bi pri tom nije uzeto u obzir i lice koje je dopisano, odnosno da ovo lice nije ni glasalo, kao i da u istom nijedan od članova nije stavio primedbu na ovu radnju. Na osnovu iznetog, većina članova Izborne komisije je mišljenja da u konkretnom slučaju ne treba poništiti izbore na biračkom mestu broj 53, s obzirom da dopisano lice nije glasalo, te je doneto rešenje kojim se prigovor odbija kao neosnovan.

 

 

Odlučujući o podnetoj žalbi, koja je blagovremena, dopuštena i izjavljena od ovlašćenog lica, na osnovu odredbe člana 54. stav 1. i 3. Zakona o lokalnim izborima (''Službeni glasnik RS'', br. 129/07, 34/10 i 54/11), ocenom navoda žalbe, odgovora na žalbu i dostavljenih spisa predmeta, Upravni sud je našao da je žalba osnovana.

 

 

Odredbom člana 71. Zakona o izboru narodnih poslanika (''Službeni glasnik RS'', br. 35/2000-104/2009), koji se primenjuje na osnovu člana 58. Zakona o lokalnim izborima (''Službeni glasnik RS'', br. 129/07, 34/2010) i Odluka US 54/2011) propisano je da se na dan izbora ne mogu vršiti nikakve promene u izvodima iz biračkih spiskova, a ako se postupi protivno odredbi stava 1. ovog člana, birački odbor se raspušta, a glasanje na tom biračkom mestu se ponavlja.

 

 

U konkretnom slučaju, sud nalazi da se Izborna komisija grada Sremska Mitrovica nije pridržavala odredaba navedenog zakona. Naime, u ožalbenom rešenju se navodi da je komisija uvidom u izvod iz biračkog spiska utvrdila da je zaista izvršeno nedozvoljeno upisivanje u birački spisak za izbor odbornika u Skupštini grada Sremska Mitrovica, što je direktno kršenje člana 71. Zakona o izboru narodnih poslanika, ali članovi biračkog odbora su uvidevši činjenicu da pomenuto lice nema pravo da glasa, istom nisu dali glasački listić, te to lice ni ni glasalo i samim tim to nije uticalo na rezultat izbora.

 

 

Međutim, ove činjenice koje je navela Izborna komisija grada Sremska Mitrovica u ožalbenom rešenju za odbijanje prigovora žalica, nisu navedenim zakonom predviđene kao razlog za nepostupanje po odredbi člana 71. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika.

 

 

 

Sa iznetih razloga, nalazeći da je ožalbenim rešenjem povređen zakon na štetu žalioca, Upravni sud je odlučio kao u dispozitivu ove presude, primenom odredbi člana 54. stav 3. i 4. i člana 55. stav 1. Zakona o lokalnim izborima, te shodnom primenom člana 40. stav 1. i 2. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni glasnik RS'', br. 111/09), a Izborna komisija grada Sremska Mitrovica je dužna da postupi u svemu po odredbi člana 55. stav 3. Zakona o lokalnim izborima.

 

 

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU

dana 11.05.2012. godine, III-1 Už. 208/12 u 12,00 časova

 

 

Zapisničar Predsednik veća- sudija

Maja Panić,s.r. Mirjana Cvetković,s.r.

 

 

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Dejan Đurić

 

AM