Београд, 11.05.2012.

Решење III-1УЖ 208-12-заштита изборног права

Република Србија

УПРАВНИ СУД

Одељење у Новом Саду

III-1 Уж. 208/12

Дана: 11.05.2012. године

Б е о г р а д

 

 

У ИМЕ НАРОДА

 

 

 

Управни суд, у већу састављеном од судија: Мирјане Цветковић, председника већа, др Владана Станојева и Сузане Гудураш, чланови већа, са судским саветником Мајом Панић, као записничарем, одлучујући пo жалби Будошан Драгана из Сремске Митровице, Ул. Железничка 37/6, против решења Изборне комисије града Сремска Митровица број 013-21/2012-I од 09.05.2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 11.05.2012. године, у 12,00 часова, донео је

 

 

П Р Е С У Д У

 

 

Жалба се УСВАЈА и ПОНИШТАВА се решење Изборне комисије града Сремска Митровица број 013-21/2012-I од 09.05.2012. године.

 

О б р а з л о ж е њ е

 

 

Ожалбеним решењем одбијен је као неоснован приговор Будошан Драгана из Сремске Митровице изјављен на регуларност у поступку избора одборника у Скупштину града Сремска Митровица на бирачком месту 53.

 

 

 

 

Жалбом, поднетом Управном суду 10.05.2012. године у 12,45 часова, жалилац оспорава ожалбено решење, истичући да је на бирачком месту број 53 Сутјеска 2, у поступку спровођења избора за одборнике Скупштине града Сремска Митровица извршена повреда бирачког права, јер је током избора од стране заменика председника тог бирачког одбора, извршено уписивања грађанина Свилокос (Војина) Зорана, јмбг 1705959890010, са пребивалиштем у Сремској Митровици, Улица Железничка број 45, у извод из јединственог бирачког списка за избор одборника у Скупштину града Сремска Митровица, што је супротно одредбама члана 71. Закона о избору народних посланика и члана 17. Правила о раду бирачког одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за 6. мај 2012. године, па је због тога ожалбено решење незаконито. Истиче да су одредбе наведених прописа императивног карактера и забрањују било какву промену у изводу из бирачког списка на дан избора, а бирачким одборима забрањују да врше било каква дописивања или промене у изводу из бирачког списка. Чињеницу о директном кршењу закона утврдила и сама Изборна комисија, те је била дужна да усвоји приговор и донесе Одлуку о распуштању бирачког одбора и понављању избора на том бирачком месту. Наводи о томе да бирачки одбор није дозволио Свилокос Зорану да гласа, нису утемељени ни на једном доказу, него представљају произвољну конструкцију смишљену да би се оправдало одбијање приговора. На основу свега изнетог, предлаже да суд уважи жалбу и оспорено решење укине, те предмет врати на поновно одлучивање или да жалбу уважи и ожалбено решење преиначи тако да се утврди повреда изборног права, распусти бирачки одбор и наложи понављање избора.

 

У одговору на жалбу достављеном Управном суду 11.05.2012. године у 09,15 часова Изборна комисија града Сремска Митровица наводи да је увидом у извод из бирачког списка утврдила да је заиста постојало неовлашћено дописивање у бирачки списак од стране чланова бирачког одбора на сам дан гласања, што је у супротности са одредбама Закона о избору народних посланика. Такође, увидом у записник о раду бирачког одбора утврдила је да се број лица која су гласала подудара са бројем лица која су заокружена у бирачком списку, а да би при том није узето у обзир и лице које је дописано, односно да ово лице није ни гласало, као и да у истом ниједан од чланова није ставио примедбу на ову радњу. На основу изнетог, већина чланова Изборне комисије је мишљења да у конкретном случају не треба поништити изборе на бирачком месту број 53, с обзиром да дописано лице није гласало, те је донето решење којим се приговор одбија као неоснован.

 

 

Одлучујући о поднетој жалби, која је благовремена, допуштена и изјављена од овлашћеног лица, на основу одредбе члана 54. став 1. и 3. Закона о локалним изборима (''Службени гласник РС'', бр. 129/07, 34/10 и 54/11), оценом навода жалбе, одговора на жалбу и достављених списа предмета, Управни суд је нашао да је жалба основана.

 

 

Одредбом члана 71. Закона о избору народних посланика (''Службени гласник РС'', бр. 35/2000-104/2009), који се примењује на основу члана 58. Закона о локалним изборима (''Службени гласник РС'', бр. 129/07, 34/2010) и Одлука УС 54/2011) прописано је да се на дан избора не могу вршити никакве промене у изводима из бирачких спискова, а ако се поступи противно одредби става 1. овог члана, бирачки одбор се распушта, а гласање на том бирачком месту се понавља.

 

 

У конкретном случају, суд налази да се Изборна комисија града Сремска Митровица није придржавала одредаба наведеног закона. Наиме, у ожалбеном решењу се наводи да је комисија увидом у извод из бирачког списка утврдила да је заиста извршено недозвољено уписивање у бирачки списак за избор одборника у Скупштини града Сремска Митровица, што је директно кршење члана 71. Закона о избору народних посланика, али чланови бирачког одбора су увидевши чињеницу да поменуто лице нема право да гласа, истом нису дали гласачки листић, те то лице ни ни гласало и самим тим то није утицало на резултат избора.

 

 

Међутим, ове чињенице које је навела Изборна комисија града Сремска Митровица у ожалбеном решењу за одбијање приговора жалица, нису наведеним законом предвиђене као разлог за непоступање по одредби члана 71. став 2. Закона о избору народних посланика.

 

 

 

Са изнетих разлога, налазећи да је ожалбеним решењем повређен закон на штету жалиоца, Управни суд је одлучио као у диспозитиву ове пресуде, применом одредби члана 54. став 3. и 4. и члана 55. став 1. Закона о локалним изборима, те сходном применом члана 40. став 1. и 2. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'', бр. 111/09), а Изборна комисија града Сремска Митровица је дужна да поступи у свему по одредби члана 55. став 3. Закона о локалним изборима.

 

 

ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ

дана 11.05.2012. године, III-1 Уж. 208/12 у 12,00 часова

 

 

Записничар Председник већа- судија

Маја Панић,с.р. Мирјана Цветковић,с.р.

 

 

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Дејан Ђурић

 

АМ