11.05.2012.

Rešenje III-8 UŽ 190-12 od 11.05.2012.-zaštita izbornog prava

 

Republika Srbija

 

 

UPRAVNI SUD

 

Odeljenje u Novom Sadu

 

III-8 Už. 190/12

 

 

Dana 11.05.2012. godine

 

 

B e o g r a d

 

 

 

Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dušanke Marjanović, predsednika veća, Zorice Kitanović i Ruže Urošević, članova veća, sa sudijskim savetnikom Ksenijom Ivanović, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi žalilaca: Izborne liste - “Pokrenimo Sečanj - Tomislav Nikolić, Srpska napredna stranka, Demokratska stranka Srbije”, izjavljenoj preko ovlašćenog lica Milimirke Antić, Izborne liste “Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije”, Partija ujedinjenih penzionera Srbije - “Jedinstvena Srbija”, izjavljenoj preko ovlašćenog lica Aleksandra Budiše, Izborne liste “Ujedinjeni regioni Srbije” - Zorica Marinić”, izjavljenoj preko ovlašćenog lica Zorice Marinić i Izborne liste “Srpska radikalna stranka - dr Aleksandar Martinović”, izjavljenoj preko ovlašćenog lica Zorana Dragića, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća, održanoj dana 11.05.2012. godine, u 18,00 časova, doneo je

 

 

 

R E Š E NJ E

 

 

 

Žalba SE ODBACUJE.

 

 

 

O b r a z l o ž e nj e

 

 

 

Izborna lista - “Pokrenimo Sečanj - Tomislav Nikolić, Srpska napredna stranka, Demokratska stranka Srbije”, Izborna lista “Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije”, Partija ujedinjenih penzionera Srbije - “Jedinstvena Srbija”, Izborna lista “Ujedinjeni regioni Srbije” - Zorica Marinić” i Izborna lista “Srpska radikalna stranka - dr. Aleksandar Martinović”, podnele su poštom dana 09.05.2012. godine u 12,00 časova, tužbu protiv Opštinske izborne komisije Sečanj iz Sečnja, radi poništavanja rezultata izbora na biračkom mestu br. 30 u opštini Sečanj, koja je primljena u Upravnom sudu dana 10.05.2012. godine u 09,34 časova. U tužbi su naveli da je na biračkom mestu broj 30 u Osnovnoj školi “Aleksa Šantić” u Sečnju, nakon završetka glasanja i prebrojavanja glasačkih listića za lokalne izbore, utvrđeno da se u kutiji nalaze tri glasačka listića više nego što je birača ukupno glasalo, o čemu je u zapisnik uneta primedba. Međutim, na sednici Opštinske izborne komisije Sečanj održane dana 07.05.2012. godine, prilikom razmatranja materijala članovi Komisije obavešteni su od predsednika Komisije da nije bilo primedbi na glasanje, čime su članovi Komisije dovedeni u zabludu, s obzirom da se radi o povredi iz člana 35. stav 9. Zakona o lokalnim izborima. Kako je uvidom u zapisnik biračkog odbora sa biračkog mesta broj 30 utvrđeno da je data primedba na zapisnik biračkog odobra, a Komisija se o istoj nije izjasnila, niti poništila rezultate izbora, sa obrazloženjem da nije podnet zvanični prigovor, to su tužioci smatrajući da je Komisija propustila da utvrdi činjenično stanje, raspusti birački odbor, imenuje novi birački odbor i ponovi glasanje na biračkom mestu broj 30 u opštini Sečanj, predložili da sud donese odluku kojom se poništavaju izbori na biračkom mestu broj 30 u opštini Sečanj i naloži Opštinskoj izbornoj komisiji opštine Sečanj da ponovi glasanje na tom biračkom mestu.

 

 

 

Odredbom člana 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS”, br.129/07...54/2011), propisano je da se protiv rešenja izborne komisije može izjaviti žalba Upravnom sudu u roku od 24 časa od dostavljanja rešenja. Imajući u vidu ovu zakonsku odredbu, Upravni sud je podnetu tužbu smatrao žalbom izjavljenom zbog propuštanja izborne komisije jedinice lokalne samouprave da donese odluku u postupku zaštite izbornog prava, pa je, u postupku ispitivanja žalbe, našao da žalbu treba odbaciti kao izjavljenu od neovlašćenog lica.

 

 

 

Odredbom člana 51. navedenog Zakona, propisano je da svaki birač, kandidat za odbornika i predlagač kandidata ima pravo na zaštitu izbornog prava, u postupku utvrđenom ovim Zakonom. Odredbom člana 52. istog Zakona, propisano je da birač, kandidat za odbornika ili predlagač kandidata ima pravo da podnese prigovor izbornoj komisiji jedinice lokalne samouprave zbog nepravilnosti u postupku kandidovanja, sprovođenja, utvrđivanja i objavljivanja rezultata izbora, a da se prigovor podnosi u roku od 24 časa od dana kada je doneta odluka, odnosno izvršena radnja ili učinjen propust.

 

 

 

 

Iz navedenih odredaba zakona sledi da izborne liste nisu ovlašćene da podnesu prigovor izbornoj komisiji jedinice lokalne samouprave, odnosno izjave žalbu Upravnom sudu zbog propuštanja izborne komisije jedinice lokalne samouprave da odluči po primedbama datim na zapisnik biračkog odbora, budući da je krug lica koja imaju pravo na podnošenje prigovora, odnosno izjavljivanje žalbe precizno određen zakonom.

 

 

 

Sa iznetog, Upravni sud je žalbu odbacio kao izjavljenu od neovlašćenih lica.

 

 

 

REŠENO U UPRAVNOM SUDU

 

Dana 11.05.2012. godine, III-8 Už. 190/12, u 18,00 časova

 

Zapisničar                                             Predsednik veća-sudija

 

Ksenija Ivanović,s.r.                           Dušanka Marjanović,s.r.

 

 

Za tačnost otpravka

 

 

Upravitelj pisarnice

 

 

Dejan Đurić

 

 

MG-2012