Београд, 11.05.2012.

Решење III-8 УЖ 190-12 од 11.05.2012.-заштита изборног права

 

Република Србија

 

 

УПРАВНИ СУД

 

Одељење у Новом Саду

 

III-8 Уж. 190/12

 

 

Дана 11.05.2012. године

 

 

Б е о г р а д

 

 

 

Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, председника већа, Зорице Китановић и Руже Урошевић, чланова већа, са судијским саветником Ксенијом Ивановић, као записничарем, одлучујући о жалби жалилаца: Изборне листе - “Покренимо Сечањ - Томислав Николић, Српска напредна странка, Демократска странка Србије”, изјављеној преко овлашћеног лица Милимирке Антић, Изборне листе “Ивица Дачић - Социјалистичка партија Србије”, Партија уједињених пензионера Србије - “Јединствена Србија”, изјављеној преко овлашћеног лица Александра Будише, Изборне листе “Уједињени региони Србије” - Зорица Маринић”, изјављеној преко овлашћеног лица Зорице Маринић и Изборне листе “Српска радикална странка - др Александар Мартиновић”, изјављеној преко овлашћеног лица Зорана Драгића, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа, одржаној дана 11.05.2012. године, у 18,00 часова, донео је

 

 

 

Р Е Ш Е Њ Е

 

 

 

Жалба СЕ ОДБАЦУЈЕ.

 

 

 

О б р а з л о ж е њ е

 

 

 

Изборна листа - “Покренимо Сечањ - Томислав Николић, Српска напредна странка, Демократска странка Србије”, Изборна листа “Ивица Дачић - Социјалистичка партија Србије”, Партија уједињених пензионера Србије - “Јединствена Србија”, Изборна листа “Уједињени региони Србије” - Зорица Маринић” и Изборна листа “Српска радикална странка - др. Александар Мартиновић”, поднеле су поштом дана 09.05.2012. године у 12,00 часова, тужбу против Општинске изборне комисије Сечањ из Сечња, ради поништавања резултата избора на бирачком месту бр. 30 у општини Сечањ, која је примљена у Управном суду дана 10.05.2012. године у 09,34 часова. У тужби су навели да је на бирачком месту број 30 у Основној школи “Алекса Шантић” у Сечњу, након завршетка гласања и пребројавања гласачких листића за локалне изборе, утврђено да се у кутији налазе три гласачка листића више него што је бирача укупно гласало, о чему је у записник унета примедба. Међутим, на седници Општинске изборне комисије Сечањ одржане дана 07.05.2012. године, приликом разматрања материјала чланови Комисије обавештени су од председника Комисије да није било примедби на гласање, чиме су чланови Комисије доведени у заблуду, с обзиром да се ради о повреди из члана 35. став 9. Закона о локалним изборима. Како је увидом у записник бирачког одбора са бирачког места број 30 утврђено да је дата примедба на записник бирачког одобра, а Комисија се о истој није изјаснила, нити поништила резултате избора, са образложењем да није поднет званични приговор, то су тужиоци сматрајући да је Комисија пропустила да утврди чињенично стање, распусти бирачки одбор, именује нови бирачки одбор и понови гласање на бирачком месту број 30 у општини Сечањ, предложили да суд донесе одлуку којом се поништавају избори на бирачком месту број 30 у општини Сечањ и наложи Општинској изборној комисији општине Сечањ да понови гласање на том бирачком месту.

 

 

 

Одредбом члана 54. став 1. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС”, бр.129/07...54/2011), прописано је да се против решења изборне комисије може изјавити жалба Управном суду у року од 24 часа од достављања решења. Имајући у виду ову законску одредбу, Управни суд је поднету тужбу сматрао жалбом изјављеном због пропуштања изборне комисије јединице локалне самоуправе да донесе одлуку у поступку заштите изборног права, па је, у поступку испитивања жалбе, нашао да жалбу треба одбацити као изјављену од неовлашћеног лица.

 

 

 

Одредбом члана 51. наведеног Закона, прописано је да сваки бирач, кандидат за одборника и предлагач кандидата има право на заштиту изборног права, у поступку утврђеном овим Законом. Одредбом члана 52. истог Закона, прописано је да бирач, кандидат за одборника или предлагач кандидата има право да поднесе приговор изборној комисији јединице локалне самоуправе због неправилности у поступку кандидовања, спровођења, утврђивања и објављивања резултата избора, а да се приговор подноси у року од 24 часа од дана када је донета одлука, односно извршена радња или учињен пропуст.

 

 

 

 

Из наведених одредаба закона следи да изборне листе нису овлашћене да поднесу приговор изборној комисији јединице локалне самоуправе, односно изјаве жалбу Управном суду због пропуштања изборне комисије јединице локалне самоуправе да одлучи по примедбама датим на записник бирачког одбора, будући да је круг лица која имају право на подношење приговора, односно изјављивање жалбе прецизно одређен законом.

 

 

 

Са изнетог, Управни суд је жалбу одбацио као изјављену од неовлашћених лица.

 

 

 

РЕШЕНО У УПРАВНОМ СУДУ

 

Дана 11.05.2012. године, III-8 Уж. 190/12, у 18,00 часова

 

Записничар                                             Председник већа-судија

 

Ксенија Ивановић,с.р.                           Душанка Марјановић,с.р.

 

 

За тачност отправка

 

 

Управитељ писарнице

 

 

Дејан Ђурић

 

 

МГ-2012