25.06.2012.

Rešenje III-8 UŽ 583-12-verifikacija mandata

    Republika Srbija
     UPRAVNI SUD
Odeljenje u Novom Sadu
      III-8 Už. 583/12
Dana 25.06.2012. godine
         B e o g r a d

                       

Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dušanke Marjanović, predsednika veća, Zorice Kitanović i Ruže Urošević, članova veća, sa sudskim savetnikom Ksenija Ivanović, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi Koalicije Ivica Dačić – SPS, PUPS, JS i SDPS Vršac, podnetoj protiv Odluke Skupštine opštine Vršac o potvrđivanju  mandata odbornika broj 011-016/2012-II-01 od 28.05.2012. godine, u predmetu zaštite  mandata odbornika, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 25.06.2012. godine doneo je


R E Š E NJ E

  
Žalba SE ODBACUJE.


O b r a z l o ž e nj e

  

Koalicija Ivica Dačić – SPS, PUPS, JS i SDPS, podnela je preko šefa odborničke grupe Šljivić LJubisava, Upravnom sudu, poštom preporučenom pošiljkom dana 30.05.2012. godine  žalbu protiv odluke Skupštine opštine Vršac o razmatranju Izveštaja Opštinske izborne komisije o sprovedenim izborima za odbornike SO Vršac, donošenja Odluke o potvrđivanju mandata odbornika od 28.05.2012. godine i svih odluka donetih na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Vršac održanoj 28.05.2012. godine  i odluke o potvrđivanju mandata odbornika br. 011-016/2012-II-01 donetoj na istoj sednici. Podneskom od 11.06.2012. godine podnosilac žalbe je bliže označio sve odluke koje žalbom  pobija.
  
U žalbi ističe da  je konstitutivnoj sednici isključivo raspravljano i odlučivano o potvrđivanju mandata odbornika, a redosled dobijenih mandata po Odluci Skupštine opštine Vršac broj 011-014/2012-II-01 ne odgovora rešenju o utvrđivanju zbirne izborne liste kandidata za odbornika Skupštine opštine Vršac broj 013-1-155/2012-II-01 od 24.04.2012. godine i to sa izborne liste Pokret Vršačka regija Evropska regija – Čedomir Živković i Izbor za bolji život – Boris Tadić. Mandati su, na konstitutivnoj sednici, potvrđeni licima kojima po redosledu na izbornim listama odbornički mandati ne pripadaju, a uverenja o dodeli mandata, doneta su od strane Opštinske izborne komisije i uručena kandidatima za odbornike 25.05.2012. godine, odnosno neposredno pre konstitutivne sednice, suprotno članu 43. Zakona o lokalnim izborima. Kandidati za odbornike koji su dobili uverenje o izboru za odbornike dana 15.05.2012. godine, bili su obuhvaćeni izveštajem koji je verifikacioni odbor pripremio za sednicu. Međutim, dana 24.05.2012. godine, kandidati za odbornike Ćirin Slavko, Rodika dr. Petku i Šajin Vojislav i dana 25.05.2012. godine, kandidati za odbornike Julkica Mitrašinović, Stana Tirnanić, Branislav Lučić, Vladimir Bajić, Dragoslav Đurđev, Violeta Radmanovac-Stjepanović, Nataša Majković Čonić i Milorad Đurić, potpisali su izjavu o neprihvatanju mandata pred nadležnom službom Opštinske uprave Skupštine opštine Vršac i predali je na delovodnik pisarnici Opštine Vršac za Opštinsku izbornu komisiju. Opštinska izborna komisija, dana 28.05.2012. godine, na dan održavanja konstitutivne sednice, dodeljuje mandate drugim licima sa izbornih lista "Pokret Vršačka regija- Evropska regija" – Živković Čedomir i  "Izbor na bolji život – Boris Tadić". Posebno ističe da postoji nepravilnost u slučaju kandidata za odbornike za Skupštine opštine Vršac , sa izborne liste "Liga Socijaldemokrata Vojvodine-Nenad Čanak”, Slavka Ćirina, jer je on 24.05.2012. godine, pod delovodnim brojem 14988, dao izjavu o neprihvatanju mandata odbornika u Skupštine opštine Vršac, koju je uputio Opštinskoj izbornoj komisiji. Opštinska izborna komisija o tome nije dostavila izveštaj verifikacionoj komisiji Opštinskoj izbornoj komisiji, pa je time omogućila da lice koje nije prihvatilo mandat odbornika učestvuje i odlučuje na konstitutivnoj sednici od 28.05.2012. godine i da na njoj predsedava kao najstariji odbornik. Zbog nepravilnosti u radu konstitutivne skupštine prilikom verifikacije mandata, žalilac je predložio da sud poništi sve donete odluke od strane SO Vršac. 
  
U postupku prethodnog ispitivanja žalbe, a polazeći od činjenice da se u upravnom sporu može ocenjivati zakonitost samo jednog osporenog akta, Upravni sud je razdvojio postupke u odnosu na svaki osporeni akt. Nakon razdvajanja postupka, Sud je u konkretnom slučaju odlučivao o žalbi izjavljenoj protiv odluke Skupštine opštine Vršac br. 011-016/2012-II-01 od 28.05.2012. godine i ovaj predmet je zaveden u sudski upisnik pod poslovnim brojem Už 583/12.

  
Ožalbenom odlukom potvrđeni su mandati za dva odbornika Skupštine opštine Vršac i to: 1. Lantoš Lajošu  –  odborniku sa liste “IZBOR ZA BOLJI ŽIVOT-BORIS TADIĆ” i 2. Vladislav Dušanu – odborniku sa liste “LIGA SOCIJALDEMOKRATA VOJVODINE- NENAD ČANAK” .  
  
Skupština opštine Vršac dostavila je sudu odgovor na žalbu sa spisima predmeta 18.06.2012. godine. U odgovoru na žalbu je istakla da je žalba podneta neblagovremeno, da podnosilac žalbe nije ovlašćen za podnošenje žalbe, niti na strani podnosioca žalbe postoji pravni interes, s obzirom da ožalbenom odlukom nije povređeno njegovo pravo. Dalje je navela da je podneta žalba neosnovana, jer je konstitutivna sednica sazvana i održana u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima, Statutom opštine Vršac i Poslovnikom o radu Skupštine opštine Vršac. Predložila je da sud žalbu odbaci.   
 
 Nakon ocene žalbe, odgovora na žalbu i svih spisa ove izborne stvari, Upravni sud je našao da žalbu treba odbaciti.
  
Odredbom člana 56. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS” br. 129/07, 34/10 i 54/11), između ostalog, propisano je, da o potvrđivanju mandata odbornika odlučuje skupština na konstitutivnoj sednici ( stav 1); da konstitutivnu sednicu skupštine saziva predsednik skupštine iz prethodnog saziva u roku od 15 dana od dana objavljivanja rezultata izbora (stav 2); da o potvrđivanju mandata odbornika, na osnovu izveštaja verifikacionog odbora, skupština odlučuje javnim glasanjem, da u glasanju mogu  učestvovati kandidati za odbornike kojima su mandati dodeljeni u skladu sa članom 43. ovog zakona i koji imaju uverenje izborne komisije jedinice lokalne samouprave da su izabrani ( stav 5); kada skupština posle konstituisanja odlučuje o potvrđivanju mandata novih odbornika, u glasanju, pored odbornika, mogu učestvovati i kandidati kojima su mandati dodeljeni u skladu sa članom 48. ovog zakona i koji imaju uvrenje izborne komisije jedinice lokalne samouprave da su izabrani ( stav 6); protiv odluke donete u vezi sa potvrđivanjem mandata odbornika može se izjaviti žalba Upravnom sudu u roku od 48 časova od dana donošenja odluke skupštine jedinice lokalne samouprave (stav 7).  
  
Odredbom člana 31. stav 2. Zakona o lokalnoj samoupravi (“Službeni glasnik RS”, br. 129/07), propisano je da odbornik ima pravo na zaštitu mandata, uključujući i sudsku zaštitu, koja se ostvaruje shodnom primenom zakona kojim se uređuje zaštita izbornog prava u izbornom postupku.  

  
Polazeći od citiranih zakonskih odredbi, Upravni sud je ocenio da pravo na sudsku zaštitu mandata ima odbornik i kandidat za odbornika, jer je odlukom skupštine odlučivano o njihovim pravima. Kako podnosilac žalbe Koalicija Ivica Dačić – SPS, PUPS, JS i SDPS, ne spada u krug lica koja imaju pravo na sudsku zaštitu mandata, podnosilac žalbe nije legitimisan za izjavljivanje žalbe protiv odluke o potvrđivanju mandata odbornicima. 
  
Sa iznetih razloga, Upravni sud je žalbu odbacio, nalazeći da podnosilac žalbe nije ovlašćen za izjavljivanje žalbe, pa je odlučeno kao u dispozitivu rešenja na osnovu odredbe člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima, u vezi sa članom 31. stav 2. Zakona o lokalnoj samoupravi.



REŠENO  U UPRAVNOM SUDU
Dana 25.06.2012. godine,     III-8 Už. 583/12


Zapisničar                    Predsednik veća-sudija
                                                       
Ksenija Ivanović, s.r.     Dušanka Marjanović, s.r.


Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

KO