12.05.2012.

Rešenje III-9 UŽ 348-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
     UPRAVNI SUD
Odeljenje u Novom Sadu
      III-9 Už. 348/12
Dana 12.05.2012. godine
        B e o g r a d


     
                       Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dušanke Marjanović, predsednika veća, Ruže Urošević i Zorice Kitanović, članova veća, sa sudijskim saradnikom Mirjanom Savić, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi Demokratske stranke Vojvođanskih Mađara,  izjavljenoj preko ovlašćenog lica Lasla Kovača, protiv rešenja Opštinske izborne komisije Bačka Topola, bez označenog broja od 09.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 12.05.2012. godine, u 18,30 časova, doneo je

R E Š E NJ E

  Žalba SE ODBACUJE.

O b r a z l o ž e nj e

 Ožalbenim rešenjem odbijen je prigovor na raspodelu mandata za Skupštinu opštine Bačka Topola, podnet od strane Demokratske stranke Vojvođanskih Mađara dana 08.05.2012. godine u 09,45 časova Opštinskoj izbornoj komisiji Bačka Topola.
 Žalilac je dana 10.05.2012. godine u 13,15 časova podneo žalbu Upravnom sudu u Novom Sadu preko Opštinske izborne komisije Bačka Topola, a Opštinska izborna komisija je predmetnu žalbu dostavila Upravnom sudu 11.05.2012. godine u 23,58 časova. Žalilac u žalbi navodi da je  Opštinska izborna komisija Bačka Topola odbila prigovor žalioca iz razloga što je stala na stanovište da Demokratska stranka Vojvođanskih Mađara, kao podnosilac izborne liste, pri podnošenju izborne liste nije podnela predlog za utvrđivanje položaja stranke nacionalnih manjina, čime je Komisija pogrešno primenila odredbe Zakona o lokalnim izborima. Ističe da je članom 40. stav 6. tog zakona predviđeno je da su političke stranke nacionalnih manjina sve one stranke čiji je osnovni cilj predstavljanje i zastupanje interesa nacionalne manjine i zaštita i poboljšanje prava pripadnika nacionalnih manjina u skladu sa međunarodnopravnim standardima. Stavom 7. istog člana Zakona o lokalnim izborima predviđeno je da o tome da li podnosilac izborne liste ima položaj stranke nacionalnih manjina, odlučuje izborna komisija na predlog podnosioca. Podnosilac izborne liste Demokratske stranke Vojvođanskih Mađara je pri podnošenju izborne liste dostavio Opštinskoj izbornoj komisiji Bačka Topola rešenje Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu o upisu te stranke u Registar, kao političke stranke nacionalnih manjina, pa je shodno tome nesporno da je ta stranka politička stranka nacionalnih manjina i da je dokaz o tome podnet pri podnošenju liste izbornoj komisiji. Ističe da se u zakonu nigde ne navodi da je potrebno podneti poseban pisani predlog, pa je Opštinska izborna komisija Bačka Topola morala da tretira kao predlog podneto rešenje o upisu u  Registar i u skladu sa tim da donese rešenje o utvrđivanju položaja stranke nacionalnih manjina. Međutim, ona je propustila da odlučuje o podnetom predlogu. Posebno naglašava da je u drugim opštinama na teritoriji Vojvodine rešenje smatrano predlogom i da je u drugim opštinama ovoj stranci priznat položaj političke stranke nacionalnih manjina. Stoga predlaže da sud usvoji žalbu i poništi odluku o raspodeli mandata Skupštine opštine Bačka Topola.
 Opštinska izborna komisija Bačka Topola dostavila je ovom sudu spise predmeta, bez posebnog odgovora na žalbu, dana 11.05.2012. godine u 23,58 časova. 
  Nakon ocene ožalbenog rešenja, žalbe i svih spisa ove izborne stvari, Upravni sud je našao da žalba nije blagovremeno podneta.
  Odredbom člana 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima (''Službeni glasnik RS'', br. 129/07 ... 54/11), propisano je da se protiv rešenja izborne komisije može izjaviti žalba Upravnom sudu u roku od 24 časa od donošenja rešenja. Članom 26. stav 1.  Zakona o upravnim sporovima (“Službeni glasnik RS”, br. 111/09), koji se shodno primenjuje u postupku sudske zaštite izbornog prava, na osnovu člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima, propisano je da će sudija pojedinac odbaciti inicijalni akt, ako je podnesen neblagovremeno, dok prema stavu 2. istog člana, ako sudija pojedinac propusti da odbaci akt iz stava 1. ovog člana, to će učiniti veće suda.
  Prema stanju u spisima, ožalbeno rešenje je uručeno žaliocu dana 09.05.2012. godine u 14,00 časova, rok za podnošenje žalbe istekao je dana 10.05.2012. godine  u 14,00 časova, a žalba je dostavljena Upravnom sudu preko Opštinske izborne komisije dana 11.05.2012. godine u 23,58 časova,. Imajući u vidu dan i čas prijema ožalbenog rešenja i dan i čas prijema žalbe u Upravni sud, očigledno je da je žalilac propustio da žalbu izjavi Upravnom sudu u zakonom propisanom roku, u smislu citirane odredbe člana 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima.
 Sud pri tom nalazi da nije od značaja za drugačiju odluku okolnost da je žalilac naslovio žalbu Upravnom sudu u Novom Sadu, smatrajući da je nadležan za postupanje po žalbi, budući da je članom 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima propisano da se žalba izjavljuje Upravnom sudu, o čemu je podnosiocu žalbe ožalbenim rešenjem bilo dato valjano uputstvo o pravnom sredstvu.
 Sa  iznetih razloga, Upravni sud je, na osnovu  člana 26. stav 1. tačka 1. u vezi sa stavom 2. Zakona o upravnim sporovima, odlučio kao u dispozitivu ovog rešenja.
           

REŠENO U UPRAVNOM SUDU
Dana 12.05.2012. godine, u 18,30 časova, III-9 Už. 348/12

Zapisničar                                  Predsednik veća-sudija
Mirjana Savić,s.r                        Dušanka Marjanović,s.r.

 

Za tačnost otpravka
upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

 


KO