Београд, 12.05.2012.

Решење III-9 УЖ 348-12-заштита изборног права

Република Србија
     УПРАВНИ СУД
Одељење у Новом Саду
      III-9 Уж. 348/12
Дана 12.05.2012. године
        Б е о г р а д


     
                       Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, председника већа, Руже Урошевић и Зорице Китановић, чланова већа, са судијским сарадником Мирјаном Савић, као записничарем, одлучујући о жалби Демократске странке Војвођанских Мађара,  изјављеној преко овлашћеног лица Ласла Ковача, против решења Општинске изборне комисије Бачка Топола, без означеног броја од 09.05.2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 12.05.2012. године, у 18,30 часова, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

  Жалба СЕ ОДБАЦУЈЕ.

О б р а з л о ж е њ е

 Ожалбеним решењем одбијен је приговор на расподелу мандата за Скупштину општине Бачка Топола, поднет од стране Демократске странке Војвођанских Мађара дана 08.05.2012. године у 09,45 часова Општинској изборној комисији Бачка Топола.
 Жалилац је дана 10.05.2012. године у 13,15 часова поднео жалбу Управном суду у Новом Саду преко Општинске изборне комисије Бачка Топола, а Општинска изборна комисија је предметну жалбу доставила Управном суду 11.05.2012. године у 23,58 часова. Жалилац у жалби наводи да је  Општинска изборна комисија Бачка Топола одбила приговор жалиоца из разлога што је стала на становиште да Демократска странка Војвођанских Мађара, као подносилац изборне листе, при подношењу изборне листе није поднела предлог за утврђивање положаја странке националних мањина, чиме је Комисија погрешно применила одредбе Закона о локалним изборима. Истиче да је чланом 40. став 6. тог закона предвиђено је да су политичке странке националних мањина све оне странке чији је основни циљ представљање и заступање интереса националне мањине и заштита и побољшање права припадника националних мањина у складу са међународноправним стандардима. Ставом 7. истог члана Закона о локалним изборима предвиђено је да о томе да ли подносилац изборне листе има положај странке националних мањина, одлучује изборна комисија на предлог подносиоца. Подносилац изборне листе Демократске странке Војвођанских Мађара је при подношењу изборне листе доставио Општинској изборној комисији Бачка Топола решење Министарства за државну управу и локалну самоуправу о упису те странке у Регистар, као политичке странке националних мањина, па је сходно томе неспорно да је та странка политичка странка националних мањина и да је доказ о томе поднет при подношењу листе изборној комисији. Истиче да се у закону нигде не наводи да је потребно поднети посебан писани предлог, па је Општинска изборна комисија Бачка Топола морала да третира као предлог поднето решење о упису у  Регистар и у складу са тим да донесе решење о утврђивању положаја странке националних мањина. Међутим, она је пропустила да одлучује о поднетом предлогу. Посебно наглашава да је у другим општинама на територији Војводине решење сматрано предлогом и да је у другим општинама овој странци признат положај политичке странке националних мањина. Стога предлаже да суд усвоји жалбу и поништи одлуку о расподели мандата Скупштине општине Бачка Топола.
 Општинска изборна комисија Бачка Топола доставила је овом суду списе предмета, без посебног одговора на жалбу, дана 11.05.2012. године у 23,58 часова. 
  Након оцене ожалбеног решења, жалбе и свих списа ове изборне ствари, Управни суд је нашао да жалба није благовремено поднета.
  Одредбом члана 54. став 1. Закона о локалним изборима (''Службени гласник РС'', бр. 129/07 ... 54/11), прописано је да се против решења изборне комисије може изјавити жалба Управном суду у року од 24 часа од доношења решења. Чланом 26. став 1.  Закона о управним споровима (“Службени гласник РС”, бр. 111/09), који се сходно примењује у поступку судске заштите изборног права, на основу члана 54. став 3. Закона о локалним изборима, прописано је да ће судија појединац одбацити иницијални акт, ако је поднесен неблаговремено, док према ставу 2. истог члана, ако судија појединац пропусти да одбаци акт из става 1. овог члана, то ће учинити веће суда.
  Према стању у списима, ожалбено решење је уручено жалиоцу дана 09.05.2012. године у 14,00 часова, рок за подношење жалбе истекао је дана 10.05.2012. године  у 14,00 часова, а жалба је достављена Управном суду преко Општинске изборне комисије дана 11.05.2012. године у 23,58 часова,. Имајући у виду дан и час пријема ожалбеног решења и дан и час пријема жалбе у Управни суд, очигледно је да је жалилац пропустио да жалбу изјави Управном суду у законом прописаном року, у смислу цитиране одредбе члана 54. став 1. Закона о локалним изборима.
 Суд при том налази да није од значаја за другачију одлуку околност да је жалилац насловио жалбу Управном суду у Новом Саду, сматрајући да је надлежан за поступање по жалби, будући да је чланом 54. став 1. Закона о локалним изборима прописано да се жалба изјављује Управном суду, о чему је подносиоцу жалбе ожалбеним решењем било дато ваљано упутство о правном средству.
 Са  изнетих разлога, Управни суд је, на основу  члана 26. став 1. тачка 1. у вези са ставом 2. Закона о управним споровима, одлучио као у диспозитиву овог решења.
           

РЕШЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
Дана 12.05.2012. године, у 18,30 часова, III-9 Уж. 348/12

Записничар                                  Председник већа-судија
Мирјана Савић,с.р                        Душанка Марјановић,с.р.

 

За тачност отправка
управитељ писарнице
Дејан Ђурић

 


КО