17.06.2010.

Uvažena tužba DELTA AGRAR-a

Upravni sud je uvažio tužbu DELTA AGRAR d.o.o i poništio rešenje Komisije za zaštitu konkurencije, kojim se uslovno odobrava koncentracija koja nastaje sticanjem neposredne kontrole od strane DELTA AGRARA d.o.o nad Društvom za proizvodnju unutrašnju i spoljnu kontrolu trgovinu i usluge FLORIDA BEL d.o.o i određuju mere i uslovi koje su učesnici u koncentraciji dužni da ispune u roku od 5 godina.

U obrazloženju odluke Upravnog suda se navodi da Komisija za zaštitu konkurencije nije, u postupku utvrđivanja da li postoji zloupotreba dominanatnog položaja nekog učesnika na relevantnom tržištu roba ili usluga, kao odlučnu činjenicu, utvrdio šta predstavlja relevantno tržište u smislu Zakona o zaštiti konkurencije, imajući u vidu Uredbu o kriterijumima za utvrđivanje relevantnog tržišta. Zbog toga, po oceni Upravnog suda, činjenično stanje nije pravilno i potpuno utvrđeno, što je dovelo do pogrešne primene odredaba Zakona o zaštiti konkurencije. Osnovano se tužbom navodi da Komisija za zaštitu konkurencije nije izvodila dokaze na zakonit način i da je donela odluku na osnovu svojih slobodnih procena, ocenio je Upravni sud.

Tuženi je učinio i povredu pravila postupanja, jer je uvod rešenja nejasan i kontradiktoran ostalim delovima osporenog rešenja, pa se iz zapisnika o većanju i glasanju ne može sa sigurnošću zaključiti da li je rešenje doneo stvarno nadležni organ, navodi se u obrazloženju presude Upravnog suda.

U ponovnom postupku Komisija za zaštitu konkurencije je dužna da postupi u skladu sa pravnim shvatanjima Upravnog suda iznetim u presudi.