Дармштат, 15-17. мај 2019. године, 20.05.2019.

ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА УДРУЖЕЊА АЕАЈ И КОНФЕРЕНЦИЈА ”ДИСКРЕЦИОНА ОВЛАШЋЕЊА СУДИЈА”

 

Председник Управног суда судија Јелена Ивановић и саветник за међународну сарадњу, стручно усавршавање Ивана Ковачевић боравиле су у студијској посети Савезној Републици Немачкој ради учешћа на Генералној скупштини и конференцији Радне групе за независност и ефикасност судија Удружења судија европских управних судова (АЕАЈ) на тему „Дискрециона овлашћења судија”, који је одржан у Дармштату, СР Немачка у периоду од 15-17. маја 2019. године, у организацији Удружења судија европских управних судова (АЕАЈ), при чему је учешће судије Ивановић подржала Мисија ОЕБС-а у Србији.

 

Првог радног дана, у склопу програма 19. Дана немачког управног судства, одржана је радна сесија – конференција Радне групе за независност и ефикасност судија Удружења судија европских управних судова (АЕАЈ) на тему „Дискрециона овлашћења судија”. Сесију је отворио судија Савезног управног суда Немачке, судија Холгар Буман и судија Раша Рагулскит Марковијен, представивши радни програм конференције. Презентацију о теоретској основи за дискрециона овлашћења судија одржао је проф. др Бартош Војчековски. Након тога, упоредну перспективу о дискреционим овлашћењима судија, са посебним освртом на англосаксонски систем, представио је судија Колм Мак Јукадис Општег суда Европске уније Европског суда правде. Другог радног дана, у Управном суду у Дармштату, одржан је састанак Генералне скупштине АЕАЈ. Генералну скупштину отворила је председник Удружења судија европских управних судова (АЕАЈ), судија Едит Целер (Edith Zeller). У склопу дневног реда Генералне скупштине, представљени су Извештај о реализованим активностима Удружења, план активности за наредни период (до краја 2019. године) и Извештај о активностима Удружења у оквиру Савета Европе.

 

Континуирано учешће Управног суда Републике Србије у раду Удружења АЕАЈ у склопу наведене конференције и Генералне скупштине, као и сарадња у области правосуђа са посебним освртом на тему конференције ”Дискрециона овлашћења судија” било је од значаја за размену мишљења и искустава у овој области.