Београд, 17.10.2011.

Одбијене, као неосноване, тужбе тужилаца АД за осигурање Глобос осигурање из Београда, АД за осигурање AMC осигурање из Београда и др

Одбијене, као неосноване, тужбе тужилаца АД за осигурање „Глобос осигурање“ из Београда, АД за осигурање „AMC осигурање“ из Београда и др.


Управни суд је, дана 23.06.2011. године донео одлуку, којом је одбио, као неосноване, тужбе тужилаца Акционарског друштва за осигурање „Глобос осигурање“ а.д.о. из Београда, Акционарског друштва за осигурање „AMC осигурање“а.д.о. из Београда,  Акционарског друштва за осигурање „Wiener Stadtische осигурање Београд“, Акционарског друштва за осигурање „Delta generali осигурање Београд“ из Београда, Акционарског друштва за осигурање „Дунав осигурање“ а.д.о из Београда, Акционарског друштва за осигурање „Миленијум-осигурање“ а.д.о из Београда, Акционарског друштва за осигурање „Триглав Копаоник“ из Београда, Удружења осигуравача Србије из Београда, Акционарског друштва за осигурање и реосигурање „ДДОР Нови Сад“ из  Новог Сада, Акционарског друштва за осигурање „Таково“ из Крагујевца, изјављене против решења Савета Комисије за заштиту конкуренције Републике Србије, у предмету спречавања нарушавања конкуренције.


Управни суд је у пресуди оценио да је правилна одлука Савета Комисије за заштиту конкуренције Републике Србије, којим је утврђено да су одлука управног одбора Удружења осигуравача Србије, донета на 13 седници Управног одбора Удружења и споразум чланица Удружења осигуравача Србије, акти који за циљ имају битно спречавање и ограничавање конкуренције на тржишту пружања услуга каско осигурања моторних возила узетих на лизинг и да су таква одлука Управног одбора Удружења осигуравача Србије и споразум чланица Удружења, забрањени и ништави.


У образложењу пресуде Управног суда се наводи да је Комисија за заштиту конкуренције  правилно оценила да се наведеном одлуком Удружења купцу моторног возила на лизинг смањује могућност избора услед изостанка ценовне конкуренције, као и могућност коришћења повољности једнократном уплатом премије осигурања за цео период трајања лизинга, те да наведена одлука представља акт који за циљ има битно спречавање и ограничавање конкуренције на штету потрошача-корисника услуга.